Съединените щати одобриха възможна продажба на части за 120 милиона долара, за да помогнат на Тайван да поддържа военните си кораби, съобщава "Ройтерс".

Според Тайпе това ще помогне за гарантиране на бойната готовност на островната държава предвид "зачестилите дейности" на Китай в близост до територията й.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ съобщи, че е изпратила уведомление до Конгреса след одобрението на Държавния департамент за продажбата, поискана от посолството на Тайван във Вашингтон.

В него се посочва, че продажбата обхваща некласифицирани резервни и ремонтни части за кораби и корабни системи, логистична техническа помощ, както и техническа и логистична подкрепа от правителството на САЩ и представител на изпълнителите.

Допълва се, че предложената продажба ще допринесе за поддържането на флота на Тайван, като повиши способността му да "посреща настоящите и бъдещите заплахи".

Китай отново притесни Тайван с военно учение

Китай отново притесни Тайван с военно учение

В отговор на "съзаклятничеството" между Вашингтон и Тайпе

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че се очаква сделката да влезе в сила до месец и изрази своята благодарност към Съединените щати за подкрепата им да помогнат на Тайван да може да се защити.

С оглед на неотдавнашните зачестили дейности на китайски военни кораби в морето и въздушното пространство около страната ни, корабните части, които Съединените щати са се съгласили да ни продадат, ще помогнат за поддържането на правилното оборудване на нашите военноморски кораби и ще допринесат за нуждите за изпълнението на задачи за бойна готовност, се посочва в изявление на ведомството.

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Това не било промяна на политиката за "Един Китай"

Нито една от страните не разкри какви части ще получи Тайван.

Повечето от военните кораби на Тайван са произведени или проектирани в САЩ.

От няколко десетилетия Съединените щати водят т.нар. политика на стратегическа неяснота спрямо Тайван, която се състои в това да признават дипломатически само Китай, но същевременно да предоставят на Тайван необходимите военни средства, за да се защити при евентуална инвазия, без обаче това да означава изрична намеса на САЩ в евентуален конфликт.