Литва подписа писмо за намерение за закупуване на 18 френски 155-милиметрови самоходни гаубици "Цезар", съобщават местните медии.

Това се случи по време на вчерашната среща на министрите на отбраната на двете държави - Арвидас Анушаускас и Себастиен Льокорню, във Вилпент, северно от Париж.

Очаква се техническото споразумение за приноса на литовското Министерство на отбраната към програмата за развитие на "Цезар Марк II" да бъде подписано до 30 юли, като успоредно се подготвя и договор с производителя на оръдията - френската компания Nexter.

"Придобиването на артилерийската система от ново поколение "Цезар Марк II" ще бъде най-мащабният проект в историята на литовските въоръжени сили с Франция, който значително ще засили отбранителните способности на литовските въоръжени сили, изтъкна Анушаускас.

НАТО се готви за бързо, ефективно и дългосрочно укрепване на източния фланг

НАТО се готви за бързо, ефективно и дългосрочно укрепване на източния фланг

Новата концепция на НАТО ще отразява ера на конкуренция на великите сили

"Войната в Украйна показа, че е необходимо укрепването на способностите за непряка стрелба, затова предоставянето на този капацитет на литовската армия е жизненоважно за нас. Не може да чакаме нова война", подчерта той.

"Цезар" е 155-милиметрово оръдие, поставено върху камион, което може да изстрелва 6 снаряда в минута на разстояние 40 километра. Версията "Цезар Марк ІІ", която смята да закупи Литва, е модернизирана и включва бронирана кабина, по-мощен двигател, ново шаси и цифрови средства.

Още няколко страни членки на НАТО, като Белгия, Чехия, Дания и Франция, в момента използват или възнамеряват да придобият артилерийската система "Цезар".

Германия изпраща още войски в Литва

Германия изпраща още войски в Литва

Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, уверява Шолц