Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на срещата на върха в Букурещ 9 (Б9) чрез видео телеконферентна връзка в петък, в подготовка за срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец. Форматът B9, създаден по инициатива на полския президент Дуда и румънския президент Йоханис след първата инвазия на Русия в Украйна през 2014 г., включва съюзниците от НАТО България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Девет държави от Централна и Източна Европа поискаха в петък НАТО да укрепи източния си фланг след нахлуването на Русия в Украйна. Срещата на лидерите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия се проведе в румънската столица Букурещ по-малко от три седмици преди срещата на върха на НАТО в Мадрид.

"С оглед на повишените рискове за сигурността в Румъния и Черно море, консолидирането на НАТО на източния му фланг, по единен и балансиран начин, става все по-спешно и решаващо", каза румънският президент Клаус Йоханис при откриването на срещата, който той е съпредседател с полския си колега Анджей Дуда.

Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа

Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа

Самата Русия на практика анулирала поетия от Алианса ангажимент да не подсилва източния си фланг

Срещата на върха на НАТО ще изготви "дългосрочна визия... поставяйки колективната отбрана и член 5 в центъра на действията", подчерта Йоханис, застъпвайки се за "значителна трансформация на възпирането и отбранителната позиция".

Държавните глави на деветте държави, представени в Букурещ, също обсъждат въздействието на руската инвазия върху сигурността на "уязвимите партньори" на НАТО, включително Молдова и Грузия.

В телефонен разговор с полския президент Дуда в сряда, американският президент Джо Байдън потвърди ангажимента на Съединените щати към сигурността на източния фланг на НАТО и се надява, че срещата в Букурещ ще бъде "успешна", според Белия дом.

През 2017 г. НАТО разположи многонационални бойни групи в балтийските държави и Полша, за да възпира Русия. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари, НАТО изпрати там подкрепления.

Германия засилва армията си с конституционна промяна

Германия засилва армията си с конституционна промяна

Ламбрехт: Дължим го и на съюзници в ЕС и НАТО, Путин унищожи европейския мирен ред

Миналия месец заместник-генералният секретар на алианса, Мирча Джоана каза, че НАТО вече не е обвързано с минали ангажименти да се въздържа от разполагане на сили в Източна Европа.

Москва е "лишила от каквото и да било съдържание" Основния акт НАТО-Русия, като атакува Украйна и спира диалога с алианса, каза Джоана пред АФП.

Мирча Джоана говори за войната на Русия срещу Украйна и бъдещето на НАТО на среща на върха за демокрация в Копенхаген в петък. Предварителен преглед на следващата стратегическа концепция на Алианса, която ще бъде съгласувана на срещата на върха в Мадрид по-късно през юни, той каза, че концепцията ще бъде план за бъдещата адаптация на НАТО.

Джоана обясни, че новата концепция ще отразява ера на конкуренция на великите сили и ще признае, че Русия се е превърнала в "едно от най-важните предизвикателства пред нашата сигурност в Европа, а също и извън нея". Той добави, че ролята на Китай като трансформиращ играч в световните дела също ще бъде призната. Следващата стратегическа концепция допълнително ще подчертае значението на устойчивостта и новите технологии за евроатлантическата сигурност.

Говорейки за възпирането и отбраната, заместник-генералният секретар отбеляза, че НАТО очаква "ново поколение от нашето присъствие на Изток". На срещата на върха в Мадрид лидерите ще адаптират позицията на Алианса на източния фланг в дългосрочен план, за да отразяват новата реалност в областта на сигурността. Джоана каза, че това вероятно ще включва мерки за по-бързо и по-ефективно укрепване.

Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген е годишна конференция, която събира политически и бизнес лидери, включително настоящи и бивши правителствени ръководители, от световните демокрации. Той се ръководи от Андерс Фог Расмусен, основател и председател на фондация "Алианс на демокрациите". Расмусен беше генерален секретар на НАТО от 2009 до 2014 г.

Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската агресия в Украйна

Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската агресия в Украйна

Във фокуса на дискусиите бяха засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и укрепването на Източния фланг

След срещата в Букурещ бе разпространена Декларация на държавите от Букурещ 9:

Ние, президентите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словашката република, се срещнахме днес, в групата на Букурещ 9, при подготовката на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Посрещнахме генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Срещнахме се днес във време на безпрецедентно влошена среда за сигурност, причинена от руската агресия срещу Украйна, най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия. Войната на Русия срещу Украйна разби мира в Европа и причинява огромни човешки страдания и разрушения.

Повторихме категоричното си осъждане на непредизвиканата и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, със съучастието на Беларус и използваща Черно море като плацдарм, което е брутално нападение срещу основания на правила международен ред, което предизвика една от най-сериозните кризи за сигурността в Европа от десетилетия. Ние скърбим за трагичната загуба на живот и огромните човешки страдания и разрушения и обещахме да изправим пред съда всички, отговорни за военни престъпления и зверства. Призоваваме Русия да промени агресивното си поведение, да изтегли силите си от международно признатата територия на Украйна, да осигури отговорност за военни престъпления и зверства и да се върне и действа в съответствие с международното право. НАТО трябва да направи необходимите изводи относно отношенията си с Русия.

Ние потвърдихме нашата непоколебима ангажираност към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, нейния демократично избран президент, парламент и правителство и нейния народ, в тяхната смела борба да защитят домовете си, своята страна и суверенното право на Украйна да избира собствени договорености за сигурност и външна политика, свободни от външна намеса. Подчертахме нашата постоянна подкрепа за евроатлантическите стремежи на Украйна. Ние също така подкрепяме интеграцията на Украйна в Европейския съюз. Решени сме да продължим и да засилим допълнително нашата помощ за Украйна, тъй като силна и демократична Украйна е важна за сигурността и стабилността в Европа. Предоставихме защита на милиони украински бежанци.

В отговор на руската агресия НАТО демонстрира, че ангажиментът към член 5 от Вашингтонския договор е железен и че единството, солидарността и сплотеността остават основни ценности на съюзниците. В този дух НАТО активира отбранителните планове, засили възпирането и отбранителната си позиция по суша, въздух и море, включително чрез увеличаване на присъствието си по целия източен фланг, от Балтийско до Черно море, създаде четири нови бойни групи в България, Унгария , Румъния и Словакия, и укрепи съществуващите бойни групи на НАТО в Естония, Латвия, Литва и Полша. Гледайки към бъдещето, трябва значително да засилим нашата възпираща и отбранителна позиция към модерна отбрана на първа линия, по балансиран, надежден, последователен, устойчив и съобразен начин в целия източен фланг, като се вземат предвид националните особености, в съответствие с 360 степенен подход, за да се откаже от агресия всеки противник и да се защитят и надделяват във всички оперативни области срещу заплахите, пред които сме изправени. Трябва да разширим присъствието на съюзниците в няколко пространства и да гарантираме, че разполагаме с оперативно съвместими бойни сили в мирно време, навременно подсилени със сили и ефекти, подобрени договорености за командване и контрол, засилена въздушна и противоракетна отбрана, подобрена инфраструктура, военна мобилност и устойчив достъп до веригата за доставка на гориво.

Съгласихме се, че трябва да сме готови да се справим с всички други видове предизвикателства за сигурността, включително хибридни, кибернетични и дезинформация, и да увеличим нашата устойчивост. Съгласихме се, че тероризмът остава постоянна заплаха за всички нас и че трайната регионална нестабилност на южния фланг на Алианса изисква постоянните усилия и бдителността на НАТО. Нестабилността извън нашите граници също допринася за незаконната миграция, която остава сериозно предизвикателство, което се нуждае от нашето внимание. Войната срещу Украйна също има сериозни последици за глобалната продоволствена сигурност, особено на юг.

В този критичен момент ние подчертахме важността на трайната трансатлантическа връзка, Северна Америка и Европа да стоят заедно като едно в НАТО. Ние похвалихме ангажимента на съюзниците да "защитават всеки сантиметър от територията на НАТО".

Стратегическата концепция, която ще бъде приета на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид, ще определи пътя на Алианса за бъдещето. Изразихме увереността си, че следващата стратегическа концепция ще отразява, наред с други разработки, новата реалност на сигурността, създадена от войната на Русия срещу Украйна, ще подчертае Руската федерация като най-значителната и пряка заплаха за евроатлантическата сигурност и ще поднови фокуса върху ключовите цели и най-голяма отговорност на Алианса - колективна отбрана - като същевременно се подчертава, че НАТО ще продължи да изпълнява и трите основни задачи. Следва също така да отразява необходимостта от засилване на стратегическото партньорство с Европейския съюз за подкрепа на глобалния и трансатлантическия мир и сигурност, включително чрез засилване на политическите консултации и сътрудничество, като се набляга на ангажимента за подобряване на военната мобилност.

Политиката на отворените врати на НАТО съгласно член 10 от Вашингтонския договор изигра решаваща роля за повишаване на евроатлантическата сигурност, стабилност и просперитет, вкоренени в общи ценности. Припомняме решенията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. Приветствахме суверенните решения на Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО и с нетърпение очакваме да приветстваме двете страни като членове на Северноатлантическия алианс.

Потвърдихме нашата непоколебима ангажираност към суверенитета и териториалната цялост на Република Молдова и Грузия. Ще продължим усилията си за повишаване на тяхната устойчивост, тъй като признаваме, че тяхната сигурност и стабилност също допринасят за сигурността на евроатлантическата зона. Ще засилим допълнително практическото сътрудничество и подкрепата за Босна и Херцеговина като страна кандидатка.

Готови сме да изпълним ангажиментите си, поети в Обещанието за инвестиции в отбраната, и да отделим поне 2% от БВП за отбрана до 2024 г. и ще подкрепим допълнително увеличеното общо финансиране.

Оставаме ангажирани да продължим да провеждаме срещи във формат Букурещ 9 като средство за насърчаване на съвместни подходи и принос към евроатлантическата сигурност.