Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис каза в събота, че Литва се нуждае от повече подкрепа от ЕС, за да устои на натиска от Пекин за по-близки отношения с Тайван, съобщава "Ройтерс" и литовски медии.

В момента Вилнюс е домакин на форум "Бъдещето на демокрацията", на който външният министър заяви, че "едва ли си струва да се споменава, че нашето единство пред заплахата за демокрацията е изключително важно".

"Нека бъдем честни и реалисти: нашата общност от демократични ценности напоследък губи почва от авторитаризъм", добави той. Според него опасност е не само поведението на авторитарните държави, но и в някои случаи процъфтяването на популизма и корупцията в демократичните държави.

Според министъра е важно да се разбере как най-добре да се гарантира и засили вътрешната устойчивост на обществата, както и на политически и бизнес елити срещу наративи и хибридни атаки от авторитарни режими и как да се научат гражданите да разпознават дезинформацията и фалшивите Новини.

Литва призова ЕС да се събуди и да бъде единен със САЩ и Запада срещу Китай

Литва призова ЕС да се събуди и да бъде единен със САЩ и Запада срещу Китай

Литовският външен министър от Вашингтон: Ако искате да защитите демокрацията, трябва да я отстоявате

"Неразделна част от такава устойчивост трябва да бъде силният ангажимент към борбата срещу популизма и корупцията. Според мен нищо не подкопава ефективността и доверието в демократичните институции като последните", каза Ландсбергис.

Предвидено е форумът да изготви политически документ, който да изложи политическата визия на участниците и да предостави конкретни препоръки за укрепване на демокрацията - насоки за бъдещето на демокрацията, насърчаване на сътрудничеството в демократичния свят и съпротива срещу авторитарните тенденции.

Форумът във Вилнюс е вид подготовка за срещата на върха за демокрацията на 9-10 декември, инициирана от президента на САЩ Джо Байдън.

Забележките идват, след като балтийската страна подписа сделка за експортен кредит на стойност 600 милиона долара с Експортно-импортната банка на Съединените щати, разглеждана като форма на американска подкрепа за нарастващата подкрепа на Литва за Тайван.

ЕС отлага засилването на сътрудничеството с Тайван

ЕС отлага засилването на сътрудничеството с Тайван

За да избегне увреждане на отношенията си с Китай

Китай поиска през август балтийската държава да оттегли посланика си в Пекин и заяви, че ще оттегли китайския пратеник във Вилнюс, след като Тайван обяви, че офисът му ще се нарича Тайванско представителство в Литва.

Други тайвански офиси в Европа и Съединените щати използват името на столицата Тайпе, като избягват споменаването на самия остров, който Китай претендира за своя собствена територия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис през август и се договори за "двустранни координирани действия", за да помогне на страната да устои на натиска от Китай.

"Смятаме, че икономическите връзки с демократичните държави са по-стабилни и трайни, те се основават на върховенството на закона, така че отговарят по-добре на литовските интереси", каза по-рано Ландсбергис пред репортери във Вилнюс.

Литва заяви по-рано тази година, че повече няма да участва в ръководена от Пекин търговска група със страните от Централна Европа.

Тайван отвори офис-посолство в Литва, въпреки заплахите на Китай

Тайван отвори офис-посолство в Литва, въпреки заплахите на Китай

Тайван "ще цени и насърчава това ново приятелство, основано на нашите споделени ценности"