Ливанският премиер Хасан Диаб обвини противниците си в събота в задълбочаване на кризата и подхранване на рзмириците, тъй като страната влезе в трети ден на поредна серия от протести, предизвикани от резкия спад на ливанската лира, предаде "Ройтерс".

Снимка 483491

Източник: EPA/БГНЕС

В телевизионно обръщение в събота Диаб заяви, че политическите противници, които искат да осуетят правителствените усилия за разследване и борба с корупцията, предизвикват последните вълнения.

"Някои се опитват отново да използват ситуацията. Хвърлиха лъжи и слухове, допринесоха за задълбочаване на кризата с ливанската лира, предизвикаха голяма криза и изкараха хората на улиците", каза Диаб.

Диаб, който встъпи в длъжност през януари с подкрепата на "Хизбула", не посочи противниците си.

79 военни ранени при протестите в Ливан

79 военни ранени при протестите в Ливан

19 демонстранти са арестувани

Протестиращите се върнаха на улиците в Ливан в събота с демонстрации в Бейрут, северния град Триполи и Сидон на юг, изразявайки възмущение заради влошаващите се условия и мнозина призоваха правителството да подаде оставка.

Подновените вълнения могат да усложнят непрекъснатите разговори на Бейрут с Международния валутен фонд относно програма за реформи, която се надява да осигури милиарди за финансиране и да започне възстановяване.