Бившият ливански финансов министър Мохамад Сафади оттегли кандидатурата си за премиер на страната, като заяви, че трудно ще се сформира "хармоничен" кабинет, подкрепен от всички партии, съобщи "Ройтерс".

75-годишният Сафади се кандидатира в четвъртък, когато политически източници и ливански медии заявиха, че три основни партии са се съгласили да го подкрепят за позицията.

Той заяви, че е решил да се оттегли след консултации с политически партии и среща в събота с премиера в оставка Саад Харири.

Премиерът на Ливан Саад Харири подаде оставка

Премиерът на Ливан Саад Харири подаде оставка

Никой не е по-голям от страната, обяви той

Сафади, изтъкнат бизнесмен, свързан със Саудитска Арабия, благодари на президента Мишел Аун и Харири за подкрепата за кандидатурата му и заяви, че се надява Харири да се върне като премиер за съставяне на ново правителство.

Харири обяви оставката си в края на миналия месец след продължаващите протести срещу цялата политическа класа в страната, но остава на поста си като премиер до встъпването в длъжност на ново правителство.

Протестите в Ливан продължават

Протестите в Ливан продължават

Демонстрациите избухнаха отново заради забавянето в съставяне на ново правителство

Процесът за избор на нов премиер изисква Аун официално да се консултира с членове на парламента. Той трябва да определи кой ще получи най-много гласове.

Премиерът на Ливан трябва да е мюсюлман-сунити, според система за споделяне на властта в страната.