Дървена лодка с осем тела е достигнала японския бряг, предаде Би Би Си.

Тя е намерена в неделя на плаж в префектура Акита. Някои от телета са били разложени до кости.
Властите се опитват да установят кои са загиналите хора и откъде са дошли.

Японският телевизионен канал NHK съобщи, че 7-метровата лодка е открита близо до град Ога. На борда не е имало никакви навигационни уреди.

Такива плавателни съдове с мъртви тела, наричани "кораби-призраци", сравнително често достигат японското крайбрежие. Смята се, че става дума за риболовни съдове от Северна Корея.

Агенция "Киодо" съобщи, че според бреговата охрана, намерената в неделя лодка също идва от Северна Корея.

В петък подобна дървена лодка с осем живи пътници доплува до японския бряг. Един от тях е обяснил, че са севернокорейски рибари, които ловят калмари. Заради проблеми с лодката се озовали на японското крайбрежие.

Агенция "Ройтерс" съобщи, че през уикенда на остров Садо са намерени две други тела. При тях са намерени севернокорейски цигари и други вещи с етикети на корейски език.

Бреговата охрана на японските градове постоянно се сблъсква с подобни случаи и периодично предприема спасителни операции в помощ на севернокорейските рибари.

Според кореспондентката на Би Би Си Селия Хатън, корабите-призраци се появяват поради това, че Северна Корея се опитва да преодолее глада като увеличи улова. Това принуждава рибарите да излизат в морето със стари, зле оборудвани съдове и да отиват твърде далече. Освен това в подобни лодки липсват и системи за подаване на сигнал за бедствие.