Министри ще се опитат да намалят напрежението заради потенциална забрана на ЕС за износ на ваксини за Великобритания с дипломатически блиц тази седмица. Източници разкриха, че е възможно споделяне на ваксини срещу коронавируса от фабрика в Нидерландия, пише "Гардиън".

Източниците поясниха, че британското правителство желае да предложи подкрепа и експертиза във фабриката за производство на ваксината на AstraZeneca в Нидерландия, управлявана от подизпълнителя Halix, за да помогне за увеличаване на производството.

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 65 години

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 65 години

След като отново тръгне имунизацията с ваксината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен допуска блокиране на износа за Великобритания заради съмнения, че британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca привилегировано доставя на Обединеното кралство. Представители на ЕС обявиха, че блокът може да забрани износа от фабриката, докато компанията не предостави дозите по договора.

Източник от британското правителство съобщи, че се водят предварителни преговори какво може да предложи Великобритания за избягване на голям международен спор, но е твърде рано да се каже дали доставките ще бъдат споделяни. Сър Тим Бароу, бившият британски посланик в ЕС, е сред старшите съветници, които се опитват да договорят решение по спора.

Голямо проучване в САЩ: Ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна срещу COVID-19

Голямо проучване в САЩ: Ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна срещу COVID-19

Това е най-голямото проучване на ваксината досега

Източници от холандското правителство коментират, че инстинктът на министрите е да разрешат износ за Великобритания от завода в Лайден, но това решение може и да им се изплъзне от ръцете.

Единият от тях подчерта, че каквото и решение да се вземе, то ще трябва да отиде при Европейската комисия.