Министерството на външните работи на Великобритания нареди на британските дипломати не забавно да скъсат с бившите си съюзници от ЕС, докато в същото време премиерът Борис Джонсън подготвя нова офанзива срещу Брюксел, пише вестник "Сънди таймс".

ЕС ще застане зад Испания в спора с Лондон за Гибралтар

ЕС ще застане зад Испания в спора с Лондон за Гибралтар

Английският вестник "Обзървър" е научил, че испанското правителство настоява да има пълномощия за Гибралтар

Изданието се е сдобило с документ, който разкрива, че външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб е наредил на подчинените си да "стоят отделно" от техни колеги от Европейския съюз на международни срещи.

Рааб е изпратил телеграма до британските мисии в чужбина миналата седмица. Той призовава да се изостави всяка идея за "търсене на останало влияние" със страните членки и вместо това да се "приеме позиция на уверена независима държава".

Изтеклата информация идва на фона на словесно напрежение между Великобритания и ЕС преди преговорите за сключване на споразумение за свободна търговия.

Лондон планира да наложи тотални митнически и гранични проверки на стоки от ЕС

Лондон планира да наложи тотални митнически и гранични проверки на стоки от ЕС

По-твърдият подход има за цел британските преговарящи да окажат натиск върху Брюксел.

Отделно в интервю за Sky News Рааб коментира, че Лондон амбициозно ще защитава британската си позиция, например в Световната търговска организация, но Великобритания ще продължи да работи с европейските си колеги по въпроси като ядрената програма на Иран и коронавируса.

От петък полунощ Обединеното кралство официално не е член на Европейския съюз