Британските депутати дадоха първоначално одобрение на законодателство за прекратяване на свободното движение на работници с Европейския съюз, но гласуването беше помрачено от спор за коронавируса и здравните специалисти от чужбина, информира АФП.

Законопроектът предвижда отмяна на специалния имиграционен статут за гражданите на ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария след приключване на преходния период на 31 декември. Не се разкриват подробности какъв ще бъде новият контрол, но премиерът Борис Джонсън вече разкри планове за въвеждане на точкова имиграционна система, при която с приоритет са мигрантите за висококвалифицирани работни места.

Кой ще може да работи във Великобритания след 2021 г.?

Кой ще може да работи във Великобритания след 2021 г.?

Ще има точкова система за привличане на квалифицирани мигранти...

Желанието за контрол на границите на Великобритания, а именно прекратяване на свободното движение на работна ръка с 27-те страни членки на ЕС, е ключов фактор повечето британци да гласуват за напускане на Общността на проведения през 2016 г. референдум.

Вътрешният министър Прити Пател заяви, че новата система ще бъде "по-здрава, по-справедлива и по-опростена" и ще "играе важна роля" за възстановяването на страната от пандемията от коронавирус. Но Ник Томас-Саймъндс от Лейбъристката партия обвини правителството в отчуждаване на британците, докато в същото време разчитат на подкрепа в борбата с коронавируса.

Великобритания въвежда точкова имиграционна система

Великобритания въвежда точкова имиграционна система

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател ще обяви, че правителството ще прекрати свободното движение на хора

Мигрантите се очаква да печелят най-малко по 25 600 британски лири (28 600 евро, 31 200 долара) на година според новата система, обяви правителството, което означава под средното заплащане на национално ниво от 30 420 лири, но повече от много позиции в сферата на здравеопазването и социалната грижа.

Според Томас-Саймъндс Лондон действа лицемерно към Националната здравна служба и социалните работници, след като им ръкопляска, а в същото време им казва, че не са добре дошли на Острова.

Над 13% от персонала в Националната здравна служба не са британци, а 5,5 на сто са от страни членки на ЕС.

Пател подчерта, че правителството вече е въвело бързо издаване на визи за лекари, медицински сестри и други здравни специалисти. Също така се осигурява автоматично едногодишно удължаване на визите на тези здравни и социални работници, чиито визи изтичат преди октомври.

От 2021 г. посещаваме Великобритания до 6 месеца без виза

От 2021 г. посещаваме Великобритания до 6 месеца без виза

Ема Хопкинс разясни новата емиграционна точкова система

Лейбъристите и други опозиционни депутати гласуваха против законопроекта на първо четене, но Консервативната партия на Джонсън има мнозинство в Камарата на общините и прие проектозакона с 351 срещу 252 гласа.