Около 6 000 български студенти учат във Великобритания, а над 2500 британци следват в България - най-вече медицина, затова е важно те да продължат. До края на 2020 г. те ще учат при същите условия. Това заяви във Варна посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, цитирана от БНТ.

След 1 януари догодина в сила ще влязат нови правила за желаещите да останат в Обединеното кралство.

Великобритания въвежда точкова имиграционна система

Великобритания въвежда точкова имиграционна система

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател ще обяви, че правителството ще прекрати свободното движение на хора

Хопкинс обясни, че от началото на 2021 г. се въвежда нова емиграционна система, по която хора, които искат да живеят, работят или учат във Великобритания ще трябва да кандидатстват.

Тя посочи, че българи по нея могат да посещават Острова до 6 месеца без виза, независимо дали за туризъм или за кратки бизнес пътувания. По нейни думи става въпрос за точкова система, като се получават точки за неща, като познаване на английски език, наличие на предложения за работа и евентуална заплата. Хопкинс обясни, че освен това има пътека, по която хора с висока квалификация могат да изкарват по-лесно своите визи и разрешителни.

От 2020 г. за Великобритания с международен паспорт

От 2020 г. за Великобритания с международен паспорт

Документът да е с биометрични данни