Британското правителство обяви, че няма да бъдат използвани налични 50 милиона маски за лице, купени като част от защитното оборудване за медиците по време на епидемията от коронавирус поради опасения, че може да не са безопасни, предаде АП.

Изявлението предизвика призиви от опозицията за спешно разследване на начина, по който се раздават договори за доставки на подобни стоки.

Маските са част от договор за 252 милиона лири (332 милиона долара), който правителството подписа с инвестиционния посредник Ayanda Capital през април.

Документите, публикувани в четвъртък, са част от заведено дело срещу правителството на консерваторите на групите Проектът за добро право и EveryDoctor.

Не е ясно дали пълната сума по договора някога е била платена.

Коронавирус: Великобритания сключи сделка за 60 млн. дози потенциална ваксина

Коронавирус: Великобритания сключи сделка за 60 млн. дози потенциална ваксина

Клиничните изпитания на ваксината върху хора ще започнат през септември

Тъй като епидемията от коронавирус се ускори през Великобритания през март, стана ясно, че в страната липсват достатъчно маски, ръкавици, облекла и други предпазни средства за здравните работници и служителите в домове за възрастни хора. Това доведе до търгове за закупуване от доставчици по целия свят.

От Ayanda Capital отрекоха за конфликт на интереси и твърдят, че маските отговарят на правителствените стандарти и са безопасни.

Той каза, че изискванията на Националната здравна служба може да са се променили при бързо развиващите се обстоятелства на пандемията.

Британското правителство заяви, че още 150 милиона маски от различен тип, доставени от Ayanda, все още се тестват.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че е много разочарован, че пратката е неизползваема. Но той също така каза, че Великобритания е подготвена за втора вълна на коронавирус през есента и зимата.