Беларуският президент Александър Лукашенко отрече в понеделник Минск е отговорен за смъртта на опозиционния политик Виталий Шишов, заради който Украйна започна разследване на убийство, съобщава АП.

Лукашенко подчерта, че Шишов е бил в Украйна по това време и Киев трябва да обясни кой и как "обеси белоруски гражданин". Той също така твърди, че Западът е уредил и е разпоредил арестът на Роман Протасевич да се случи в Минск.

Лукашенко накратко коментира и бягството на спринтьорката Кристина Tимановская, като заяви, че е получила президентска стипендия миналата година, въпреки връзките си с опозицията.

Лукашенко добави, че е готов да организира референдум за промени в беларуската конституция, като подчерта, че "ще направим всичко демократично, както трябва да бъде на Запад ..., така че комарът да не притеснява носа".

Авторитарният лидер на Беларус обвини опозицията, че е планират преврат в началото на миналогодишните президентски избори, които предизвикаха многомесечна вълна от масови протести с искане за оставката му.

"Тогава извършихме подготовка за изборите и самите избори в условията на пълна прозрачност и демократизация на политическия живот", каза Лукашенко. "Разликата беше само в това, че някои се готвеха за честни избори, а други призоваха да се разбие властите - за преврат."

Беларус беше разтърсен от месеци на протести, предизвикани от преизбирането на Лукашенко, най-големият от които събра 200 000 души. Беларуските власти реагираха на протестите с безмилостна репресия, повече от 35 000 души бяха арестувани и хиляди бити от полицията. Водещи опозиционни фигури са затворени или принудени да напуснат страната.

Лукашенко обвини САЩ и техните съюзници в заговор за сваляне на правителството му.

През последните месеци властите засилиха репресиите си срещу инакомислещите, насочвайки се към независими журналисти и активисти на демокрацията с набези и арести, а понякога дори стигайки до крайности като отклоняване на самолет до столицата Минск и арестуване на дисидент на борда.

Натискът върху несъгласните предизвика международно възмущение, а САЩ и Европейският съюз въведоха санкции срещу Беларус, насочени към висши държавни служители и ключови сектори от икономиката на страната.

В отговор на санкциите Лукашенко заяви, че страната му няма да се опита да спре потока от нелегални мигранти към ЕС. През последните месеци Литва се сблъска с нарастването на предимно иракски мигранти, за които обвинява правителството на Лукашенко.

В понеделник Лукашенко заплаши да прекрати сътрудничеството със САЩ в борбата срещу контрабандата на радиоактивни материали, ако натискът на санкциите продължи.

"Кой има нужда от мръсни бомби, които отиват в Европейския съюз", каза Лукашенко, като посочи увеличаването на мигрантите като пример за обратния ефект на западния натиск. "Ние не изнудваме, не заплашваме, ние сме принудени да реагираме", каза той.

Лукашенко поиска от Украйна да разследва смъртта на Виталий Шишов. "Трябва да се разбере. Но ако ни обвинявате, поставете факти на масата. Факти на масата", добави той.

Зеленски нареди преразглеждане на мерките за защита на беларусите в Украйна

Зеленски нареди преразглеждане на мерките за защита на беларусите в Украйна

След като беларуски активист беше намерен обесен в Киев