Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че планира поправки в конституцията на страната, предаде ТАСС.

"Планирам да обявя подробно на всебелоруското народно събрание как ще продължим напред и при какви условия, включително приемането на конституцията и сроковете", каза Лукашенко в интервю за чуждестранни медии в петък.

"При никакъв натиск или при никакви обстоятелства няма да изоставим хората", добави той. Няма да си подам оставката., отсече той.

Припомняме, че това се случва на фона на продължаващите протести в страната.

Лукашенко обяви по-рано днес колко студенти са били изгонени от университетите в страната заради участие в протестите, залели страната след президентските избори през август.

"Е, изхвърлихме тези 300 души. Няма да кажа, че са луди и лоши. И успяват нормално, като цяло някои са много способни хора", отбеляза той.

В Беларус изгониха 300 протестиращи студенти от университетите

В Беларус изгониха 300 протестиращи студенти от университетите

"Някои са много способни хора", отбеляза Лукашенко

Беларуският държавен глава добавил, че бил възложил в страната да се създаде механизъм за разглеждане на заявленията за изключени студенти, които искат да се върнат в университетите си. Той добавил, че във висшите учебни заведения щели да се появят специални комисии с участието на преподаватели, представители на студентски комитети и държавни органи.

Беларуските студенти участват активно в протестите, започнали след президентските избори на 9 август, в които Лукашенко и подчинената му ЦИК обявиха победа. Той е на власт от 1994 г.

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Заради смъртта на протестиращия Роман Бондаренко

Медиите писаха, че редица протестни активисти са изгонени от университетите, а също така и някои преподаватели, които подкрепят студентите, са били уволнени.