Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви колко студенти са били изгонени от университетите в страната заради участие в протестите, залели страната след президентските избори през август.

"Е, изхвърлихме тези 300 души. Няма да кажа, че са луди и лоши. И успяват нормално, като цяло някои са много способни хора", отбеляза Лукашенко, цитиран от "Новости".

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Заради смъртта на протестиращия Роман Бондаренко

Лукашенко посочи, че се получавали голям брой писма заради изгонването на студентите. По-конкретно, един от тях произхождал, по думите му, от семейство на известни и "предани" хора, които са поискали дъщеря им да бъде възстановена във висше медицинско училище.

"Предайте на президента, ние винаги сме били за него, гласувахме и сега гласуваме, и ще воюваме, и ще се борим. Но това се случи: дъщеря ни, независимо как се опитахме да я превъзпитаме, биха я по главата, случи се, тя беше изгонена. Моля, върнете я, ако е възможно, в университета", цитирал Лукашенко полученото писмо.

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

Нарушенията на човешките права е установено, че са били мащабни и систематични

Беларуският държавен глава добавил, че бил възложил в страната да се създаде механизъм за разглеждане на заявленията за изключени студенти, които искат да се върнат в университетите си. Той добавил, че във висшите учебни заведения щели да се появят специални комисии с участието на преподаватели, представители на студентски комитети и държавни органи.

"Така те ще се събират и ще разглеждат всички тези заявления", заключи Лукашенко.

Беларуските студенти участват активно в протестите, започнали след президентските избори на 9 август, в които Лукашенко и подчинената му ЦИК обявиха победа. Той е на власт от 1994 г.

Медиите писаха, че редица протестни активисти са изгонени от университетите, а също така и някои преподаватели, които подкрепят студентите, са били уволнени.

Беларус нареди на банките да конфискуват пари, дарявани за протестите

Беларус нареди на банките да конфискуват пари, дарявани за протестите

Парите са трансферирани на хора, които са бити или глобявани