Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че никога не е изпитвал никакъв натиск от руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Той никога не е правил опити да окаже натиск върху мен. Той е наясно, че това би било напълно безполезно", каза Лукашенко в интервю за украинския журналист Дмитрий Гордон.

"Винаги ще се съглася на компромиси, но когато това се отнася до страната или ако видя, че това не е честно, ще бъде неприемливо за мен."

Припомняме, че преди дни, президентът на Беларус обеща да поддържа тесен съюз с Русия, въпреки последното напрежение и иска шести мандат на поста в условията на увеличение на опозиционните протести.

В обръщение към нацията преди изборите в неделя президентът Александър Лукашенко заяви, че партньорството между съседите отразява историческите връзки.

Предизборно Лукашенко обеща вярност на Русия

Предизборно Лукашенко обеща вярност на Русия

Но Москва да не лъже и нагнетява напрежение, "че ще се усети до Владивосток"

Това противоречи на действията на Лукашенко срещу Русия миналата седмица, когато агенцията за сигурност на Беларус арестува 33 руски контрагенти в санаториум извън беларуската столица по обвинение, че планират да организира масови безредици.

Москва отхвърли обвиненията, като заяви, че контрагентите са се насочили към друга държава и са останали в Беларус, след като са пропуснали прехвърлянето си.

На власт в продължение на 26 години Лукашенко разчита на евтина руска енергия и други субсидии и заеми на стойност милиарди долари, за да засили икономиката, но в същото време той участва и в ожесточени икономически спорове с Кремъл, противопоставяйки се на руските опити за контрол върху икономическите активи на Беларус.

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Ново прехвърчане на искри между Русия и Беларус

Русия тази година рязко намали субсидиите си, като заяви, че Беларус трябва да приеме по-тясна икономическа интеграция, ако иска да получава руска енергия с резки отстъпки. Лукашенко описа този ход като част от усилията на Москва да покори Беларус.