Президентът на Беларус обеща да поддържа тесен съюз с Русия, въпреки последното напрежение и иска шести мандат на поста в условията на увеличение на опозиционните протести, съобщава АП.

В обръщение към нацията преди изборите в неделя президентът Александър Лукашенко заяви, че партньорството между съседите отразява историческите връзки.

"Русия винаги е била и ще остане наш близък съюзник, независимо кой ще вземе властта в Беларус или Русия", каза Лукашенко.

Това противоречи на действията на Лукашенко срещу Русия миналата седмица, когато агенцията за сигурност на Беларус арестува 33 руски контрагенти в санаториум извън беларуската столица по обвинение, че планират да организира масови безредици.

Москва отхвърли обвиненията, като заяви, че контрагентите са се насочили към друга държава и са останали в Беларус, след като са пропуснали прехвърлянето си.

Кремъл: Не дестабилизираме съюзника Беларус

Кремъл: Не дестабилизираме съюзника Беларус

Нищо повече от инсинуации

Дори докато се заклева да запази топли отношения с Русия, Лукашенко защити решението за арестуваните контрагенти, като отхвърли претенциите на Москва като лъжа. Той заяви, че арестуваните са казали на белоруските следователи, че са специално изпратени в Беларус и чакат по-нататъшни заповеди.

Той твърди, че друга група "бойци" са изпратени в Южна Беларус, добавяйки, че "ще трябва да тичаме през горите, за да ги хванем, но ще ги хванем всички". Той не даде подробности.

Лукашенко обвини Русия, че лъже за присъствието на руски контрагенти по сигурност в Беларус и заяви, че неназованите сили се опитват да извършат революция, но ще се провалят.

Лукашенко използва речта си, за да се обяви като гарант за стабилност в един хаотичен свят и обеща да защити страната си от съперници, които той представя като вдетинени вредители, контролирани от кукловоди в чужбина.

"Не вярвайте на онези, които обещават чудеса - чудеса не се случват", обяснява Лукашенко.

Той обясни и че заплатите ще бъдат удвоени през следващите пет години, а пенсиите защитени от инфлация.

Лукашенко предупреди Москва да не нагнетява напрежение, като добави, че нестабилността може да се разпространи през границата и да обхване Русия. "Ще избухне по такъв начин, че ще се усети чак до Владивосток".

Русия и Беларус спориха срещу ареста на заподозрени наемници

Русия и Беларус спориха срещу ареста на заподозрени наемници

Отношенията между двете страни се изострят

На власт в продължение на 26 години Лукашенко разчита на евтина руска енергия и други субсидии и заеми на стойност милиарди долари, за да засили икономиката, но в същото време той участва и в ожесточени икономически спорове с Кремъл, противопоставяйки се на руските опити за контрол върху икономическите активи на Беларус.

Русия тази година рязко намали субсидиите си, като заяви, че Беларус трябва да приеме по-тясна икономическа интеграция, ако иска да получава руска енергия с резки отстъпки. Лукашенко описа този ход като част от усилията на Москва да покори Беларус.

"Русия се страхува да не ни загуби, защото няма други близки съюзници освен нас. И Западът проявява все по-голям интерес към нас."

През цялото си управление Лукашенко се стреми да изплаши Кремъл с перспективата да се обърне към Запада. Тактиката работи до известна степен, въпреки че си спечели прозвището на Запад като "последният диктатор на Европа".

Този път белоруският лидер е изправен пред най-тежкото предизвикателство от опозицията, на фона на умората на обществото от неговото управление и пандемията.

Святлана Циханоская, съпруга на затворен опозиционен блогър, обедини раздробени опозиционни групи и привлече десетки хиляди към своите кампании. Беларуските власти задържаха над 1000 участници в протести от началото на кампанията.

В речта си Лукашенко посочи предполагаеми планове за организиране на "клане" в Минск - отново без подробности - и строго предупреди привържениците на опозицията срещу провеждането на протести. "Реакцията ще бъде моментална и санкциите ще бъдат сурови", обясни той.

Съперничка на Лукашенко събра 60-хиляден митинг в Минск

Съперничка на Лукашенко събра 60-хиляден митинг в Минск

Най-мащабната опозиционна акция за последните 10 г...