Кремъл отрече, че планира да дестабилизира "съюзник" след информация, че Беларус е арестувала 33 руски наемници, които са били с мисия да възпрепятстват президентските избори, информира АФП.

Беларус и Украйна засилват граничния контрол

Беларус и Украйна засилват граничния контрол

Целта е да се предотвратят всякакви опити за дестабилизиране

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че твърденията, че "организации от Русия изпращат някои хора да дестабилизират ситуацията в Беларус" са "нищо повече от инсинуации".

Това е първият официален коментар от страна на Москва по темата.

Песков отбеляза, че Русия и Беларус са "съюзници и много близки партньори". Говорителят на Владимир Путин постави под въпрос основата за арестите, отбелязвайки, че Русия "няма информация за извършени незаконни действия" от мъжете.

Руските наемници в Беларус заподозрени в подготовка на терористична атака
Обновена

Руските наемници в Беларус заподозрени в подготовка на терористична атака

Равков добави, че се издирват други наемници

Случаят "изисква обяснение", подчерта Дмитрий Песков.

Президентът Александър Лукашенко се бори за шести мандат на президентските избори на 9 август.

По-рано днес Минск съобщи, че задържаните са заподозрени в подготовка на терористична атака.

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

Частните военни компании са незаконни в Беларус

Вчера беларуската агенция БелТА разкри, че край Минск са задържани 32 наемници от частната военна компания "Вагнер". Още един наемник е арестуван в южната част на страната. Агенцията отбеляза, че задържаните са руски граждани, които са планирали да дестабилизират президентските избори.

Според агенцията групата "бойци" пристигнали в Минск в нощта на 24 срещу 25 юли и се настанила в един от хотелите, след което няколко дни по-късно се преместили в санаториум, разположен недалеч от столицата. Общо, според БелТА, 200 "бойци" са били изпратени в Беларус.

Представител на беларуските служби заяви, цитиран от "Ройтерс", че 14 от наемниците са били в Източна Украйна, където украинската армия се бие срещу проруски сепаратисти от 2014 г.

Министерството на външните работи на Украйна обяви, че ще реши дали да поиска от Минск да екстрадира руските наемници.

В арестуваните е открита суданска валута и суданска карта за телефон. Според експерти вероятно мъжете са минавали транзит през Минск за Африка.

Президентът Александър Лукашенко свика спешно съвещание с членовете на Съвета за сигурност след ареста на повече от 30 руски "бойци", за които се твърди, че са искали да повлияят на изборите за президент, които са насрочени за 9 август. Той обвини Москва в "мръсни намерения".

В Държавната дума и Съветът на федерацията (долната и горната камара на руския парламент) увериха, че Русия не била заинтересована от дестабилизиране на ситуацията в Беларус.

Лукашенко управлява Беларус от 1994 г.