Десетки хиляди граждани на Беларус се събраха на митинг в столицата Минск в подкрепа на кандидатката за президентския пост Светлана Тихановская, предаде Би Би Си. Това е най-мащабната опозиционна акция в страната за последните 10 години.

По данни на правозащитния център "Весна", събитието е посетено от 63 хиляди души. Организацията е лишена от акредитация в Беларус. Според други източници са присъствали 35 хиляди души.

Тихановская се обърна към привържениците си, като осъди проявите на жестокост от страна на силите на реда при разпръсването на опозиционни акции.

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Лукашенко определи опозиционните активисти за "банда престъпници"

"Хората, които искат достоен живот не са престъпници. Това е нашият народ. Народ, който иска мирна смяна на властта. Моля, не тръгвайте срещу съвестта си, не тръгвайте срещу народа си." - призова тя.

Кандидатката за поста на държавен глава реши да участва в изборите, след като съпругът й - опозиционерът Сергей Тихановский, който смяташе да се кандидатира, беше арестуван.

Присъстващите на митинга, който се проведе в парка на площад "Бангалор", изразиха подкрепата си за Тихановская и нейните съмишленички Мария Колесникова и Вероника Цепкало.

Колесникова е председател на щаба на друг кандидат, който не беше допуснат до изборите - Виктор Бабарико. Цепкало е съпруга на още един недопуснат кандидат - Валерий Цепкало.

Акцията продължи повече от три часа. Не се съобщава за задържани.

Президентските избори в Беларус ще се състоят на 9 август.

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

Последните кандидати, които имаха някакъв шанс да победа над Лукашенко