Руската компания „Лукойл" обяви, че се отказва от иранския проект Анаран заради международните санкции, наложени на страната.

Загубите на нефтената компания заради обезценяването на инвестициите достигната 63 милиона долара, стана ясно от отчета на фирмата, представен днес.

От „Лукойл" посочват, че не е възможно да продължат работата си в Иран заради наличието на санкции от страна на правителството на САЩ, свързани с ядрената програма.

По оценката на експерти запасите от нефт в Анаран, югозападен Иран, са повече от 2 милиарда барела. "Лукойл" участва до този момент в геоложките проучвания заедно с норвежката компания Statoil. Руснаците имаха 25% от консорциума.

Според отчета на компанията реализацията й за 2009 година, включително от акцизи и експортни такси, е достигнала до 81 083 милиарда долара, което е с четвърт по-малко от 2008 година. Чистата печалба да компанията е 7.069 милиарда долара, което също е значително по-малко в сравнение с предишния показател.

Русия доста категорично се противопоставя на всички предложения за засилване на санкциите срещу Иран, като посочва, че те не трябва да засягат сфери, които нямат отношение към производството на ядрено оръжие, както и че санкциите не трябва да засягат обикновения иранец.

Преди месец обаче президентът на Русия Дмитрий Медведев заплаши, че ще преразгледа позицията си, след като никакви увещания и призиви по отношение на Техеран не са дали резултат до този момент.

Въпросът е по какъв начин ще повлияят икономическите резултати на руските компании в сферите на политиката и сигурността.