Люксембург предложи Г-9 на малките държави, за да може техният глас да бъде чут от водещите топ 7 икономики в света, съобщава „Франс прес”.

По време на посещение на японския премиер Шиндзо Абе, чиято страна ще поеме председателството на Г-7 през януари 2016 година, премиерът на Люксембург Хавиер Бетел заяви, че позициите на по-малките държави често са пренебрегвани.

Той настоява в новия формат да влизат държави, които са с население около 1 милион души или по-малко.

„Премиерът винаги говори за Г-7, така че аз му заявих, че ще организирам среща на Г-9”, каза Бетел на пресконференция с Абе.

Поканих лидерите на държавите с население под 1 милион души да се срещнем в Люксембург преди лятната ваканция, защото често страните от Г-7 и Г-20 вземат решения и малките страни нямат възможност да разкрият позициите си, добави той.

Говорител на люксембургския премиер заяви, че в новия формат ще влизат Андора, Кипър, Исландия, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Монако, Черна гора и Сан Марино.

Премиерът на Люкмсебург, чиято страна председателства ЕС до края на тази година, добави, че се разглеждат редица държави за новата група.

В Г-7 влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.