Следи от уран са открити в ирански ядрен склад. Това стана ясно от посещение на експерти от Международната агенция по атомна енергия, предаде "Ройтерс".

Проби от "таен ядрен склад",  по думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, са показали наличие на уран.

На властите в Иран ще бъде поискано обяснение за резултатите. До момента не е било дадено такова. 

Джонсън и Нетаняху съгласни, че Иран е заплаха

Джонсън и Нетаняху съгласни, че Иран е заплаха

"Дестабилизиращото поведение" на Ислямската република трябва да бъде спряно

Директорът на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи днес заяви, че европейските партньори не изпълняват задълженията си към ядреното споразумение от 2015 г., информират агенции.

Вчера Техеран съобщи, че продължава да ограничава ангажиментите си към ядрената сделка.

Салехи проведе среща с изпълняващия длъжността директор на Международната агенция за атомна енергия Корнел Феруца в Техеран.

Още през август от Агенцията предупредиха, че Техеран значително е надхвърлил лимита за обогатяване на уран.

Иран наруши ядрената сделка с нови мерки

Иран наруши ядрената сделка с нови мерки

Представителят предупреди, че Техеран има възможностите да увеличи обогатяването на уран "дори и над 20%".

Техеран обяви, че смята да в началото на септември да повиши нивото на обогатяване на уран до 20%, както и че няма да спазва с ангажимента си по Виенското ядрено споразумение от 2015 г., с което постановена забраната за обогатяване над 3.6%.

Съвместният всеобхватен план за действие, който беше подписан от Иран и шесторката международни посредници - САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания, предвижда Техеран да изпълни редица стъпки за ограничаване на ядрената си програма в замяна на отменянето на санкциите, въведени от САЩ и ЕС.

Европейците нарушават ядреното споразумение, отчете Иран

Европейците нарушават ядреното споразумение, отчете Иран

Ирански представители уточниха, че този параграф позволява на едната страна по споразумението да намали ангажиментите си, ако другите не спазват задълженията си

След като американският президент Доналд Тръмп обвини Иран, че нарушава ядреното споразумение и САЩ се оттеглиха от него през 2018 г., Техеран обяви, че няма да спазва някои от поетите ангажименти по СВПД.