Никога не се е случвало толкова много хора да не са решили. Мачът с референдума ще се реши през следващите 48 часа.

Това обяви премиерът на Италия Матео Ренци по време на сесия "Въпрос - Отговор" във "Фейсбук", информира "Франс прес".

Припомняме, в неделя ще се проведе референдум за конституционни промени в Италия. Ренци многократно предупреди, че ако италианците отхвърлят исканите промени, той ще подаде оставка.

41-годишният премиер се бори да заглуши социологическите проучвания, които сочат, че предложенията му ще бъдат отхвърлени.

Италианците ще решат дали да намалят властта на Сената и дали да пренасочат повече власт от регионите към националното правителство. Според Ренци тези промени ще доведат до по-ефективно управление на страната, която от 1948 година, когато е одобрена конституцията, имаше 60 различни правителства.

Някои гласоподаватели са готови да отхвърлят исканията на министър-председателя като форма на протест срещу Ренци или заради годините на икономическа стагнация. Някои политици смятат, че промените ще доведат до авторитарно управление.

"Тази реформа намалява автономията на местните власти и води до концентриране на прекалено много власт в ръцете на правителството без необходимите системи за проверки и баланс", каза бившият премиер Масимо Д"Алема, партиен колега на Ренци.

Премиерът разглежда отслабването на Сената като ключ за предпазване от трудности, тъй като промените ще попречат на блокирането или забавеното прокарване на закони в парламента, а също така ще бъдат спестени 500 милиона евро на година.

Ако искате да отмените привилегиите на най-скъпо платената политическа каста в света, трябва да гласувате с "да", призова Ренци.

Според него допитването е важно за бъдещето на Италия.