Преговорите между правителството на Венецуела и опозицията за решаването на политическата криза в страната вероятно ще започнат на 13 август в Мексико. Това съобщи "Ройтерс", като цитира два източника, запознати със ситуацията.

Диалогът ще бъде подкрепен от международни участници, включително Норвегия, която беше посредник в предишен диалог през 2019 г., който обаче  се провали, преди двете страни да успеят да постигнат споразумение. 

Датата все още не е окончателно уточнена, като 15 август също е потенциална начална дата. Членовете на делегацията също все още не са окончателно избрани. Не е ясно и в кой град ще се водят преговорите.

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Ще се срещнат в Мексико, а Норвегия посредничи

Президентът Николас Мадуро заяви, че е готов да преговаря с опозиционния лидер Хуан Гуайдо, но заяви, че дневният ред ще трябва да бъде съсредоточен върху премахването на санкциите на САЩ. Гуайдо заяви, че опозицията иска да използва преговорите, за да настоява за гаранции за свободни и честни избори, след критиките, че изборите във Венецуела са в полза на управляващата Социалистическа партия.

Администрацията на президента Джо Байдън казва, че преразглежда наследената от нея политика за санкции, но не е облекчила санкциите срещу петролния и финансовия сектор на Венецуела. Вашингтон поддържа подкрепата за Гуайдо, който той признава за законен лидер на южноамериканската държава след оспорваните избори на Мадуро през 2018 г.

Опозиционен лидер иска преговори с Мадуро за бъдещето на Венецуела

Опозиционен лидер иска преговори с Мадуро за бъдещето на Венецуела

Въпреки търканията през годините, Лопес е готов за диалог