Президентът на Венецуела Николас Мадуро е използвал култовата песен "Despacito" за политическа пропаганда в рамките на предизборната агитация за Учредително събрание в страната.

Песента e била изпълнена с различен текст по време на митинг на Николас Мадуро, на който президентът е агитирал за изборите на Учредително събрание.

Песента била предложена на Мадуро от министъра на комуникациите във Венцуела. Нейният текст бил променен така, че да призовава към по-висока избирателна активност в страната. В променения текст на песента се пеело "Бавно вземи бюлетина. Целта на нашия призив за Увредително събрание е да обединим страната", съобщи БНТ.

Използването на песента обаче предизвика и бурни коментари. Изпълнителите Луис Фонси и Daddy Yankee заявиха, че Мадуро не е имал разрешително да използва песента за политически цели. Малко след двамата помолиха Мадуро да престане да използва песента.

Луис Фонси заяви, че музиката му "не трябва да се използва като пропаганда, която се опитва да манипулира вота на хората, плачещи за свободата си". Изпълнителят оприличи и управлението на Мадуро като "диктаторски режим, който е шега за целия свят".

Песента стана е един от най-големите хитове в света. През последните няколко седмици песента оглавява много чартове по целия свят и е слушано над 4.6 милиарда пъти през стрийминг платформите.