Американският президент Доналд Тръмп е наредил бившият посланик на страната Мари Йованович да бъде отстранена. Това разкрива нов видеозапис, разпространен от ABC. 

Той заявява това по време на среща, на която е присъствал и бизнесменът Лев Парнас, когото Тръмп твърдеше, че не познава.

Това противоречи на по-ранни твърдения на Белия дом относно случая.

Най-големият проблем там, мисля, че от там трябва да започнем, е да се освободим от посланика. Тя е останала от администрацията на Клинтън., казва Парнас на президента.

"Махнете я. Разкарайте я! Отървете се от нея", повтаря Тръмп, става ясно от записа.

От Белия дом все още официално не са коментирали клипа.

Припомняме, че по-рано през месеца, държавният секретар Майк Помпео заяви, че никога не е чувал, че бившият американски посланик Украйна, може да е била под наблюдение, преди тя да бъде отзована във Вашингтон, обвинена в нелоялност към президента.

Украйна разследва информация за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

Украйна разследва информация за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

В съобщение на ведомството се казва, че полицията е предприела разследване след публикуването на съобщения

Министерството на вътрешните работи на Украйна по-рано съобщи, че е започнало разследване за възможно незаконно следене на Йованович.

В съобщение на ведомството се казва, че полицията е предприела разследване след публикуването на съобщения от демократите в Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите на САЩ между двама сътрудници на Руди Джулиани, личен адвокат на президента Доналд Тръмп.

Помпео не знае за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

Помпео не знае за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

Украйна разследва появили се подобни твърдения

В съобщенията републиканецът Робърт Хайд изглежда намеква на Лев Парнас, бизнесмен от Флорида, който е в центъра на импийчмънт процеса срещу Тръмп, че има хора, които следят движенията на Йованович.

Украинската полиция се опитва да установи дали е имало следене и ако е имало, дали е в нарушение на украинските закони или международните конвенции, които задължават страните домакини да защитават чуждестранните дипломати, се казва в съобщението на украинското силово ведомство.