Държавният секретар Майк Помпео заяви в петък, че никога не е чувал, че бившият американски посланик Украйна Мари  Йованович, може да е била под наблюдение, преди тя да бъде отзована във Вашингтон, обвинена в нелоялност към президента Доналд Тръмп, предаде NY Times.

"Докато тази история не излезе изобщо не бях чувал за това", казва Помпео при участието си в радио предаване.

Той не даде повече детайли по случая, но обяви готовност американските власти да разследват появилите се информации.

Помпео декларира, че сигурността на американските дипломати е приоритет.

Помпео заяви също така, че никога не се е срещал Лев Парнас, сътрудник на Руди Джулиани, личния адвокат на Тръмп.

Припомняме, че Министерството на вътрешните работи на Украйна по-рано съобщи, че е започнало разследване за възможно незаконно следене на Йованович.

Украйна разследва информация за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

Украйна разследва информация за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

В съобщение на ведомството се казва, че полицията е предприела разследване след публикуването на съобщения

В съобщение на ведомството се казва, че полицията е предприела разследване след публикуването на съобщения от демократите в Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите на САЩ между двама сътрудници на Руди Джулиани, личен адвокат на президента Доналд Тръмп.

В съобщенията републиканецът Робърт Хайд изглежда намеква на Лев Парнас, бизнесмен от Флорида, който е в центъра на импийчмънт процеса срещу Тръмп, че има хора, които следят движенията на Йованович.

Украинската полиция се опитва да установи дали е имало следене и ако е имало, дали е в нарушение на украинските закони или международните конвенции, които задължават страните домакини да защитават чуждестранните дипломати, се казва в съобщението на украинското силово ведомство.