Македонските журналисти започват протести. Утре символично те ще прекратят работа за 5 минути, а в понеделник ще се съберат на площад "Македония" в Скопие.

Те се обявяват срещу високите санкции за разпространение на клевета, както и срещу ниското заплащане на репортерския труд, който, според македонските журналисти е свързан с много стрес, коментира македонският „Утрински весник".

Към момента се водят 160 съдебни дела срещу новинари. Делата са заведени, както коментира изданието, от висши политически функционери, бизнесмени, съдии, както и от криминални лица.

17 000 евро глоба е присъдена заради клевета на журналист  от местна телевизия.

 Протестите на македонските медии са насрочени за неделя и понеделник заради 3 май- Международен ден на свободата на медиите.

Организатор на протестите е Сдружението на македонските журналисти. Мотото на протеста е „За достойнство на журналистите, за достойнство на професията".

За целта сдружението призовава всички , които работят в сферата на новините да се включат. Организаторите апелират утре от 11.55 до 12.00 всички програми на електронните медии да бъдат изключени. За 5 минути да се вижда изписано на екран само мотото на протеста. Печатните медии пък да изпишат на последна страница  мотото на протеста.