Ислямистките бойци ще се възползват от суматохата в Афганистан. За това предупреди френският президент Еманюел Макрон в понеделник, цитиран от "Ройтерс". Той увери, че Франция ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Русия, САЩ и Европа ще отговорят общо на предизвикателството.

"Афганистан не трябва да се превръща в убежището за терористи, което някога беше, заяви Макрон в национално обръщение. Това е предизвикателство за мира и международната стабилност, срещу общ враг. Ще направим всичко възможно, за да могат Русия, САЩ и Европа да си сътрудничат ефективно, защото нашите интереси са едни и същи. Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще трябва да предложи общ и обединен отговор."

Афганистан призова съседите си за хуманитарен коридор за бягащите от талибаните

Афганистан призова съседите си за хуманитарен коридор за бягащите от талибаните

Постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай

Съществува риск мигрантска вълна да се разнесе към Европа, каза още Макрон. Франция ще продължи да защитава най-уязвимите и ще играе своята роля в организираните и справедливи международни усилия за споделяне на тежестта, добави той. Франция, Германия и някои други европейски страни ще поемат инициативата за изграждане на обединен и координиран отговор с помощта на транзитни страни, каза Макрон.

Припомняме, че Макрон и британският премиер Борис Джонсън тази вечер са обсъдили намерението на Лондон за виртуална среща на Г-7 с основна тема Афганистан.

Двамата лидери са се обединили около позицията, че Великобритания и Франция трябва да работят заедно в Съвета за сигурност на ООН, включително по евентуална съвместна резолюция.