Тридесет и девет годишния Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той ще стане най-младият президент на Франция.

Макрон е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер.

Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

Франция избра Еманюел Макрон
Обновена

Франция избра Еманюел Макрон

Макрон събира 64% подкрепа

Досега Макрон не е заемал изборна длъжност. Той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд.

Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. През лятото на 2016 г. подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!".

Еврото подкрепи победата на Макрон

Еврото подкрепи победата на Макрон

Франция даде ясен сигнал

Макрон се застъпва за по-силна интеграция в ЕС и еврозоната. Това минава през партньорство с Германия.

Макрон предвижда като цяло намаляване на данъците за физически лица и за компании с по 10 милиарда евро. Новият президент планира да премахне 120 000 работни места в държавната администрация, но това няма да засегне болничния сектор. Той ще създаде 10 000 нови работни места за полицаи и между 4000 и 5000 работни места за учители.

Той също така е за задължителна военна служба от три месеца, 50 процента био храни в училищните столове и 1000 евро награда за всеки закупен автомобил, щадящ околната среда.

Бившият банкер иска 35 часовата работна седмица да стане по-гъвкава, въвежда неделно и вечерно работно време при споразумение и либерализира автобусния транспорт като по-евтина алтернатива на влаковия.