Днес Европейският съюз "най-вероятно" ще се съгласи да отложи Брекзит до 31 януари. Това съобщи източник, близък до президента на Франция Еманюел Макрон, който през миналата седмица попречи на блока да достигне до решение за нова отсрочка, информира "Ройтерс".

Съгласието на Франция ще доведе до споразумение между 27-те страни членки Великобритания да остане в ЕС само три дни преди датата на Брекзит - 31 октомври.

Брекзит - британците трябва сами да се спасят от пропастта или да паднат в нея

Брекзит - британците трябва сами да се спасят от пропастта или да паднат в нея

Брюксел няма да прави услуги ...

Посланиците на ЕС27 ще се срещнат в Брюксел в 09,00 часа по Гринуич с дипломати и официални представители с надежда да стигнат до решение.

"Най-вероятно ще има споразумение в понеделник сутринта между 27-те за отлагане до 31 януари", обяви източникът и добави, че Макрон е разговарял по телефона с британския премиер Борис Джонсън.

ЕС се готви да предостави на Великобритания три месеца отсрочка за Брекзит

ЕС се готви да предостави на Великобритания три месеца отсрочка за Брекзит

До 31 януари 2020 година

"Изгледите за избори значително се засилиха през уикенда", добави източникът и подчерта, че третото отлагане на Брекзит ще дойде с условия. Те включват отказ за предоговаряне на постигнатата от Джонсън сделка за Брекзит и даване на зелена светлина на посланиците на ЕС27 да се срещат без Великобритания при обсъждането на бъдещето на Общността.

В неделя правителството на Джонсън засили натиска над британските депутати да подкрепят предсрочни избори в края на годината. Източник от британското правителство коментира, че ще разгледат варианти, включително и тези, които са предложени от опозиционни партии, след като Шотландската национална партия и Либералните демократи обявиха, че искат нови избори на 9 декември.

"Надяваме се да мине гладко", коментира представител на ЕС. Изглежда, че предложенията на Шотландската национална партия и Либералните демократи през уикенда успокоиха французите, че предстоят избори, добави представителят.

Арлин Фостър: Сделката на Джонсън за Брекзит е най-лошата възможна

Арлин Фостър: Сделката на Джонсън за Брекзит е най-лошата възможна

Ще се бори за промени

В неделя дипломати от ЕС заявиха пред медията, че третото отлагане на Брекзит ще дойде с по-ранна дата за напускане, ако парламентът на Великобритания ратифицира сделката.

Планът предвижда Брекзит на 1 декември или 1 януари, ако сделката бъде ратифицирана през ноември или декември, според дипломати в Брюксел.

Ако всички посланици постигнат съгласие, националните столици ще имат право на възражение по-малко от 24 часа, дори и няколко часа. Ако няма възражения, ще се вземе окончателно решение.