Президентът на Франция Еманюел Макрон изгуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента, след като седем депутати напуснаха партия "Република, напред!", информира "Политико".

В парламента се появи новата група "Екология, демокрация и солидарност", която ще се бори за "социална и екологична справедливост". Тя е деветата в долната камара на френския парламент. Тя няма да стои "нито с мнозинството, нито с опозицията" в парламента, а ще гласува в зависимост от въпросите и как отговорят на политическата платформа на партията.

Меркел и Макрон предлагат фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро

Меркел и Макрон предлагат фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро

Ще предлага безвъзмездни средства на страните членки

Първоначално имаше слухове за повече напуснали депутати от партията на Макрон. В новата група има общо 17 членове, предимно от партията на президента.

От началото на протестното движение на "Жълтите жилетки" има растящо недоволство сред някои членове на лявото крило на "Република, напред!", които се оплакват, че са се превърнали в партията на президента и че е разбито традиционното разделение на леви и десни. Според недоволните партията е повече дясноцентристка, отколкото лявоцентристка.

Правителството обаче оспорва тези обвинения.

За мнозинство са необходими 289 законодатели в 577-местния парламент. Сега партията на Макрон има 288 депутати в сравнение с 314 в началото на мандата, но парламентът ще запази комфортно мнозинство благодарение на подкрепата на 46 депутати от групата "Демократично движение" на Франсоа Байру.