Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви пакет от мерки за насърчаване на проучванията, развитието и производството в сферата на здравеопазването на френска земя с цел намаляване на зависимостта от чуждестранни доставчици при бъдещи здравни кризи, информира АФП.

Макрон разкри подробности за плана си след посещение на място на фармацевтичния гигант Sanofi в Източна Франция, който обяви, че ще инвестира 610 милиона евро в бази за производство на ваксини и изследователски центрове.

Под натиска на полицията Франция отмени забраната за душене на задържани

Под натиска на полицията Франция отмени забраната за душене на задържани

Забраната беше обявена миналата седмица

Френският лидер поясни, че инвестицията съвпада с новата национална стратегия за намаляване на зависимостта от внос, докато в същото време засилва вътрешното производство, засегнато заради мерките в борбата срещу коронавируса.

Епидемията от коронавирус "ни показа, че ние трябва да продължим да произвеждаме в нашата собствена страна и на нашия континент. Не можем да бъдем зависими", категоричен президентът на Франция.

Предупреждавайки, че ще има още здравни кризи от тук нататък, Макрон обяви още, че правителството ще задели 200 милиона евро за медицински проучвания, развитие и инфраструктура. Също ще приеме мерки за връщане производството на важни продукти, такива като парацетамол, във Франция.

Франция: Най-лошото от епидемията мина, но вирусът не е мъртъв

Франция: Най-лошото от епидемията мина, но вирусът не е мъртъв

По-голямата част от епидемията е зад гърба ни

Правителството ще създаде механизъм за по-добро предвиждане на бъдещи епидемии, ще анализира капацитета за производство на медицински продукти и ще намали "уязвимостта и независимостта" на Франция.

Мерките подчертават "важността на тази независимост, която Франция трябва да преоткрие, независимост по отношение на технологиите, индустриите и здравето", категоричен Макрон.

По думите му обаче тази независимост не означава изолация. Макрон подчерта, че държавите трябва да продължат да работят съвместно за създаване и разпространение на ваксина против коронавируса.

Трябва да гарантираме този достъп до ваксината, веднъж щом бъде открита, до повечето хора. Заедно трябва да се борим срещу всякаква форма на задържане на ваксината. Би било недопустимо тази или онази страна, особено неразвитите държави, да нямат достъп до ваксината, смята той.