Намаляване на бюджетните разходи. Това обяви френският президент Еманюел Макрон. Той направи това в речта си пред френските депутати от двете камари по време на рядка извънредна сесия на френския парламент, предадоха световните информационни агенции. 

В словото си, продължило около час, той представи отчет за последната година, в която е бил на власт и запозна народните представители за плановете за икономическата си политика, които ще следва през следващите 4 години. То бе бойкотирано от някои депутати, които го обвиниха в "монархизъм".

Снимка 367397

Източник: EPA/БГНЕС

Макрон уточни по време на речта си, че през следващите седмици се очаква детайлно да бъдат представени бюджетните промени, които ще бъдат въведени. Той се защити от обвиненията, че е "президент на бизнеса и богатите", като заяви, че работейки за бизнеса, се работи в полза на цялата нация. Ако искате парче от тортата, трябва първо да има торта, подчерта той. Бизнесът създава тортата и благата. Франция трябва да насърчи инициативата, създаването на работни места. 

През септември се очаква да бъде разкрит и планът за борба с бедността и безработицата. Специални място отдели в речта си той на неравенството във френското общество и как властите трябва да се борят с него. Макрон счита, че "всеки трябва да бъде защитен, но и да поема отговорностите си."

Той обаче отрече като спекулации твърденията, че ще бъдат орязани и пенсиите, на което опозицията реагира със смях. Нищо няма да се промени за сегашните пенсионери. Но пенсиите се плащат от работещите сега, припомни Макрон. 

Макрон призна относно изминалата година като президент, че не е успял във във всичко и няма убеждението, че ще го постигне. Но негов дълг като държавен глава е да не се отказва. 

Речта на френския президент е рядка, коментират медиите. Макрон е едва третият френски президент, който произнася такава. 

Това бе очаквано. Припомняме, че Макрон обяви по-рано, че Франция трябва да спре да влага големи суми пари в социална система, която не успява да спаси бедните от бедност.

Макрон се зарича да реформира прахосническата социална система на Франция

Макрон се зарича да реформира прахосническата социална система на Франция

Политическите му опоненти обаче му се нахвърлиха

"Погледнете къде се намираме в социалната държава. Ние влагаме големи суми в социални помощи, а хората все още са бедни. Няма изход. Хората, които са родени бедни, остават бедни", изтъква Макрон в клипа, който беше публикуван от Елисейския дворец в социалните мрежи.

Макрон беше избран преди година с мандат да отвори икономиката и да създаде по-ефективна социална система, но е налице надигащо се недоволство от левите среди в неговата центристка партия, като политиката му се разглежда като благоприятна за богатите.

Противниците на Макрон и левите избиратели, които обрисуват 40-годишния президент като икономически либерал и "Тачърист под прикритие", го нападнаха остро. Това е, изтъкват те, още едно напомняне, че Макрон е "президент на богатите", който говори отвисоко за бедните.