Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е държавен глава на всички френски граждани, информират ДПА и Ройтерс.

В пространно телевизионно интервю за TF1 и LCI той отхвърли критиките на опонентите си, че политиките му са в полза на богатите. Според него французите трябва да имат по-положително отношение към успеха.

През първите си месеци на управление Макрон предизвика протести с политиките си, сред които промяна на Кодекса на труда, отмяна на данъка върху състоянието на богатите и орязване на някои социални придобивки.

Снимка 318073

Източник: ЕПА

"Ние се грижим за Франция, където нещата не вървят много добре. Правя това, което казах по време на предизборната кампания", подчерта той в първото си телевизионно интервю, предавано на живо.

Френският държавник поясни, че реформите за промяна в Кодекса на труда ще помогнат на най-нуждаещите се, докато в същото време ще насърчат социалната мобилност.

Според него отмяната на данъка върху богатството ще помогне за задържане на талантите във Франция и насърчаване на богатите да инвестират.

Европа се нуждае от нови политически герои, смята Макрон

Европа се нуждае от нови политически герои, смята Макрон

Да се работи за единство, а не за разделение, иска френският президент

За да става нашето общество по-добро, нуждаем се от хора, които успяват. Не трябва да им завиждаме, трябва да кажем: "фантастично", изтъкна той.

Но политиките му принудиха опоненти да го нарекат "президентът на богатите".

На главната си страница днес "Либерасион" пише, че Макрон "повтаря индивидуалния успех като мантра".

В продължилото повече от 1 час интервю в Елисейския дворец с фокус вътрешния дневен ред френският президент също каза, че икономическите му реформи ще започнат да дават плодове през следващите 2 години.

След нападението с нож в Марсилия Макрон се закани да улесни депортацията на чужденци с криминално досие и на тези, които нямат разрешително за пребиваване.

"Тук ще бъда непреклонен", обеща той.

Според него не е възможно да има общество, в което няма риск от терористични атаки.

Снимка 318074

Източник: ЕПА

На международния фронт Макрон заяви, че въпреки различията с президента на САЩ Доналд Тръмп за Иран и климатичните промени, той ще продължи да работи с милиардера.