Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи членството на Русия в Съвета на Европа въпреки анексирането на Крим през 2014 г., информира АП.

В обръщение към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Макрон подчерта, че организацията "позволява на руските граждани да защитават правата си в Европейския съд по правата на човека срещу правителството им".

Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, върна правото на глас на Русия тази година - пет години след отнемането на членството им във връзка с анексирането на Крим.

Макрон също се срещна с украинския режисьор Олег Сенцов, който през миналия месец беше освободен след пет години в руски затвор. Сенцов беше част от размяна на затворници, договорена между Русия и Украйна.

"Сега моята работа е тук с вас", каза Сенцов на кратка пресконференция с Макрон в Страсбург, цитиран от "Ройтерс".

Снимка 445563

Източник: ЕПА

"Не избрах тази работа, работата ме избра", добави той.

Макрон отбеляза от своя страна, че все още има затворници от руско-украинския конфликт, които чакат да се приберат по домовете си.

Сенцов благодари на Франция за постоянната подкрепа за освобождаването му.

Френският президент заяви пред ПАСЕ, цитиран от АФП, че "през следващите седмици" ще се проведе среща на върха на нормандския формат, която може да доведе до "нови етапи" в разрешаването на конфликта. Той подчерта, че разговорите трябва да се базират на Минските споразумения.

"Ние не сме наивни, ние не сме безучастни и ние сме наясно, че бяха пресечени червени линии" от Русия с действията й срещу Украйна, подчерта той.

Френският лидер проведе кратък разговор с Путин след погребението на бившия президент на Франция Жак Ширак, но не се разкриват подробности.

Сенцов беше арестуван през 2014 г. и осъден на 20 г. затвор за тероризъм.