Президентът на Франция Еманюел Макрон изглежда е пренебрегнал препоръката на научните си съветници да остави училищата затворени до септември с нареждането за постепенно отваряне от 11 май, пише "Дейли телеграф".

Препоръката на Научния съвет към правителството е обобщена в документ, публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването този уикенд. За първи път препоръката на назначения от правителството съвет е оповестена публично.

Франция с план за разхлабване на блокадите във вторник

Франция с план за разхлабване на блокадите във вторник

Въпреки че извънредното положение продължава до май

Рискът от пренасяне на Covid-19 е висока на места, където има масово събиране на хора като училища и университети, като ограничителните мерки трудно могат да се прилагат конкретно сред най-младите, пише в документа. Допълва се, че съветът "предлага медико-социалните домове, началните и основните училища и университетите да останат затворени до септември".

По препоръка на съвета, формиран на 12 март да издава препоръки на правителството в борбата с коронавируса, Макрон затвори училищата като част от ограничителните мерки във Франция, които влязоха в сила на 17 март. Френският лидер обаче обяви на 13 април, че училищата ще отворят от 11 май, което изненада обществеността.

Франция ще подкрепи Air France със €7 млрд.

Франция ще подкрепи Air France със €7 млрд.

Други €5 млрд. отиват за Renault

Някои училища намекнаха, че няма да отворят, а много родители се страхуват да изпратят децата си отново на училище. Някои коментираха пред френски медии, че няма да го направят.

Премиерът Едуар Филип ще разкрие плана на правителството за постепенно разхлабване на ограничителните мерки пред парламента във вторник. След това депутатите ще го гласуват.

Тъй като училищата ще бъдат отворени, Научният съвет сега препоръчва стриктни мерки. Чиновете трябва да бъдат разделени на най-малко метър разстояние, а учениците трябва да носят маски. Вместо да обядват в училищните столове, учениците вероятно ще обядват на чиновете си.

Пандемията във Франция отшумява?

Пандемията във Франция отшумява?

Властите обмислят нови мерки

Във Франция заразените с коронавирус са над 161 000, а починалите са повече от 22 000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,7 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 190 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 203 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 824 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".