Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон остава почти стабилен през февруари, докато страната се готви за нови мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус. Политиката на Макрон одобряват 41% от запитаните, което е скок с 1% от последното подобно проучване и най-високата оценка от ноември насам, според последната анкета на Ifop за френския седмичен вестник Le Journal du Dimanche. 

Одобрението на премиера Жан Кастекс остава 37%, което се равнява на най-ниското му ниво от встъпването му в длъжност през юли. Ifop анкетира 1 954 души по имейл и телефон от 11 февруари до 18 февруари.

Франция първа в света съветва само една доза от ваксина за преболедували COVID-19

Франция първа в света съветва само една доза от ваксина за преболедували COVID-19

Здравните власти обявиха, че препоръката е за хората

Макрон ще реши в рамките на осем до десет дни дали да отпусне или да затегне ограниченията на националната пандемия. Франция, която се бори с разпространението на коронавируса, докато се опитва да избегне трета национална блокада, регистрира нарастване на случаите в района на Ница. Това принуди здравния министър Оливие Веран да призове за по-строги местни ограничения още този уикенд. Като цяло ежедневните случаи спаднаха рязко рязко от своя връх в началото на ноември, но останаха предимно стабилни през последния месец.

Франция разхлабва локдауна. Концертите и фестивалите ще бъдат разрешени при ограничена публика, обяви преди дни министърът на културата Розлин Башло. Тя уточни, че властите планират да разрешат провеждането на фестивали и концерти в края на пролетта и през лятото, ако на тях присъстват не повече от 5 хиляди души. Условието е за всички зрители да има седящи места, а присъстващите да носят маски и да спазват социалната дистанция.

Франция разхлабва локдауна

Франция разхлабва локдауна

Концертите и фестивалите ще бъдат разрешени при ограничена публика