Махатхир Мохамад положи клетва като седмия премиер на Малайзия след зашеметяваща победа на опозицията срещу управляващата коалиция, която ръководи югоизточната азиатска държава през последните шест десетилетия, съобщава "Ройтерс".

Опозицията в Малайзия с първа изборна победа от 60 г.

Опозицията в Малайзия с първа изборна победа от 60 г.

Махатхир е на път да стане най-възрастният лидер в света

Тъй като страната е конституционна монархия, султан Мухамад V организира церемонията по полагане на клетва в двореца малко преди 22,00 часа местно време, която се предаваше на живо по телевизията.

Така 92-годишният Махатхир Мохамад се превръща в най-възрастния демократично избран лидер в света.

Стотици граждани се събраха по улицата, водеща към двореца, развявайки флагове.

По-рано в съобщение дворецът опроверга информация, че отлага церемонията по полагане на клетва. Избирането на Мохамад за премиер на Малайзия беше под съмнение, след като основният му съперник Наджиб Разак отказа да приеме изборната загуба и се твърдеше, че е предложил на кандидати от опозицията 6 милиона долара да не подкрепят 92-годишния.

Воденият от Мохамад алианс от четири партии победи управляващата коалиция Барисан Насионал на Разак, която за първи път губи избори.

Разак се съмняваше, че 92-годишният може да поеме управлението, тъй като нито една партия не получи мнозинство в 222-местния парламент.

Официалните резултати показват, че коалицията на Мохамад спечели 121 места, но тя официално не е регистрирана като алианс.

Барисан Насионал спечели 79 места в сравнение със 133 на изборите през 2013 г.

Махатхир е в политиката повече от 70 г., като от 1981 до 2003 г. е премиер на Малайзия.