Все по-малка е вероятността през октомври да започнат преговорите между Великобритания и ЕС за бъдещите отношения. Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние е заявил, че това се дължи на липсата на напредък в преговорите за Брекзит.

Това съобщиха представители на съюза, цитирани от Ройтерс.

В сряда Барние е провел среща с посланиците на 27-те страни членки, които ще останат в ЕС след напускането на Великобритания през март 2019 г. за резултатите от проведените този месец преговори за Брекзит.

"Той казал, че вероятността да започнат разговорите за бъдещите отношения през октомври изглежда намалява", изтъкна източник от ЕС, запознат с преговорите.

По-рано Барние изрази надежда, че до октомври може да бъде постигнат значителен напредък по ключовите въпроси за Брекзит - уреждане на финансовите задължения, правата на гражданите и решение за границата между Северна Ирландия и Ирландия.

Това би позволило лидерите на ЕС дадат официално си одобрение за започване на преговори с Лондон по основните аспекти в отношенията след Брекзит. Великобритания иска колкото е възможно по-скоро да започнат тези преговори, тъй като ще бъде в полза на бизнеса.

Но двете страни не са постигнали напредък по финансовия въпрос с изключение на най-общо допускане от страна на Лондон, че дължи пари на ЕС. Почти никакъв прогрес не е постигнат по другите казуси.

Представители на ЕС обявиха, че е трудно да се постигне напредък не защото Великобритания отправя неприемливи искания, а защото няма позиция като цяло по много от въпросите.

"Барние изрази тревогата си, че трудно изглежда към момента да се постигне значителен напредък до октомври. Основно, защото Великобритания няма позиция за финансите, но също и заради това, че няма позиции по другите въпроси", каза втори източник от ЕС.

"Колкото повече се влачат, толкова по-малко време остава за втората фаза и за специалните отношения, които искат", добави източникът.

Според медии ЕС иска Великобритания да плати около 60 милиарда евро.

"Все още няма начало за парите, Великобритания отказва всичко - нито методологията, нито сумата. Това блокира всичко останало, не може да има реален напредък през следващите два месеца, няма да бъде създадена база за откриване на втората фаза за търговията", подчерта трети източник.

"За правата на гражданите е смесена картина. Имаме списък от неща, които сме съгласували, не сме съгласували и някои са по средата. Но най-малко ни позволява да преговаряме", отбеляза представителят.

Дипломати заявиха, че по въпроса за Ирландия разговорите не са достигнали по-далеч от позициите, които вече са представени в публичността.

"Те действително не са обсъждали ирландската граница в детайли, като цяло няма технически разговори", разкри четвърти източник пред агенцията.

Следващият кръг преговори е заплануван за края на август.