Мощното земетресение в Западна Гърция рано тази сутрин нанесе щети на пристанище и манастир от XV век, но няма тежко пострадали хора, обявиха властите и местни медии, цитирани от АП.

Земетресението е усетено дори в Либия, Италия, Малта и Албания. Първоначално гръцките власти издадоха предупреждение за цунами, но впоследствие го оттеглиха.

6,6 по Рихтер разтърси Гърция

6,6 по Рихтер разтърси Гърция

За момента няма данни за жертви, ранени и големи материални щети

Институтът по геодинамика на Гърция регистрира земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер в Йонийско море на 50 километра южно от остров Закинтос, още познат като Занте. Американската геоложка служба съобщи за земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер.

Трима души са хоспитализирани на острова, двама от тях са с леки наранявания, обяви говорител на гръцката гражданска защита.

След земетресението последваха няколко вторични труса, включително 5,6 по Рихтер. Електричеството на острова беше прекъснато за кратко.

Природното бедствие нанесе щети върху стар манастир на островите Строфадес, информират местни медии на Закинтос. Също има щети и на пристанището на Закинтос, макар че властите съобщиха, че работи.

Няма конкретни проблеми, успокои кметът на Закинтос Павлос Колокоцас пред гръцката държавна медия ERT. Спокойствието е възстановено, добави той.

Снимка 385702

Източник: ЕПА

Щетите са малки, тъй като са приложени специални мерки при строителството на сградите.

Новинарският сайт Il Messaggero пише, че земетресението е усетено на няколкостотин километра южно от Италия. Пожарникари в Калабрия, Пулия и Сицилия са получили хиляди сигнала от разтревожени местни жители.

Снимка 385701

Източник: ЕПА

През 1953 г. на Закинтос имаше земетресение 6,8 по Рихтер. Повече от 140 души загинаха при силно земетресение северно от Атина през 1999 г.

Днешното земетресение е било на дълбочина 14 километра под морското дъно.