Брюксел трябва да забрани на китайските инвеститори да разграбват европейски компании, които са уязвими да бъдат изкупени евтино заради икономическите последици вследствие на кризата от разпространението на коронавируса. Това призова председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер, цитиран от "Политико".

Лидерът на дясноцентристката група, който е близък до канцлера Ангела Меркел, заяви пред вестник "Велт ам зонтаг", че Европейският съюз трябва да предотврати "китайски пазарен тур" за 12 месеца, докато кризата е най-остра.

Според него китайски компании, които частично са подпомагани с държавни средства, ще засилят опитите да изкупуват европейски компании, които са евтини за придобиване или изпадат в икономически проблеми заради пандемията от коронавируса.

"Трябва да се защитим", подчерта германският евродепутат.

Коментарът му е на фона на изготвянето на планове от страна на Европейската комисия за създаване на фонд, който може да вземе акции на компании, които са от стратегическа важност за Общността. ЕК вече заяви на правителствата, че могат да налеят капитал и да предоставят пари на закъсалите компании.

Предпазването на компаниите на ЕС от китайски инвеститори е важно, тъй като Пекин се превръща в "стратегически съперник на Европа, който представлява авторитарният модел на обществото". Китай "иска да разшири властта си и да замени САЩ като водеща сила", предупреди Вебер.