Падането на Берлинската стена беше формиращ политически момент за едно поколение любители на свободата. Докато източните и западните германци весело си проправяха път през символа на тяхното разделение, либералната демокрация и капитализмът на свободния пазар изглеждаха напълно триумфирали над авторитарния социализъм. Както каза покойният велик П. Дж. О'Рурк, "огромна тоталитарна система с всичките й оръжия, лагери ГУЛАГ и тайна полиция беше поставена на колене, защото никой не иска да носи български обувки". Имало ли е някога  толкова много причини да се чувстват самодоволни. пише Уилям Аткинсън за CapX.

Но не всички избухнаха на 9 ноември 1989 г. Малцина могат да съперничат на Желязната лейди за приноса й към каузата на свободата и краха на комунизма. Но за Маргарет Тачър падането на Стената и съпътстващата го перспектива за обединение на Германия беше момент на дълбоко предчувствие. Както тя каза на среща на европейските лидери месец по-късно, "Победихме германците два пъти и сега те се върнаха!". Тя се страхуваше от последиците от тевтонското обединение за останалата част от Европа.

Антипатията на Тачър към Германия беше дълбоко вкоренена. Алфред Робъртс, нейният баща, беше дълбоко против успокояването през 30-те години на миналия век. Семейството й приюти австрийски еврейски бежанец, от когото научиха за реалността на нацисткото преследване. По-късно Тачър ще каже, че винаги е "искала да види края на безчестието на Хитлер, дори чрез война, ако това е било необходимо". Тя се придържаше към речите на Уинстън Чърчил, докато войната формира фона на нейните тийнейджърски години.

Дори след като военните действия са приключили, Германия е разделена на две и демократичният капитализъм е възстановен в западната половина, тя притежава естествено подозрение към германците, характерно за нейното поколение. Въпреки това, като държавник от Студената война, тя изгради отношения както с Хелмут Шмид, така и с Хелмут Кол. Тя успя да разпознае, както се изрази Андрю Робъртс, "че следвоенна Германия се е превърнала в отговорна, миролюбива демокрация". Наистина имаше много да научи Великобритания за пазарната икономика и контролирането на инфлацията. Но все още винаги беше твърде немско за нейния вкус.

Всъщност, дори преди падането на Стената, Тачър казваше на Михаил Горбачов, че Великобритания "не иска обединена Германия". Тя работи, за да овладее Министерството на външните работи от незабавното сигнализиране за подкрепата на Великобритания за обединението на 9 ноември. С Франсоа Митеран тя изрази загриженост, че обединена Германия ще стане твърде мощна сила в Европа. Тя проведе семинар на историци в Чекърс в началото на 1990 г., за да попита "Колко опасни са германците?" Естествено, дипломатите (и Кол) бяха възмутени.

Изпреварена от темпото на събитията, ентусиазма на Съединените щати и желанието на Митеран да признае обединението в замяна на това Германия да приеме единна европейска валута, Тачър не успя да предотврати обединението.

Оттогава Германия се превърна във водеща сила на Европейския съюз, считана за морален арбитър на западния свят под ръководството на Ангела Меркел и плакат за много британци, отхвърлящи Брекзит. Притесненията на Тачър бяха отписани като реакционни. И все пак днес Германия наистина е проблем за Европа - макар и почти точно обратното на страховете на Тачър.

През 1993 г. Тачър твърди, че "по своята същност Германия е по-скоро дестабилизираща, отколкото стабилизираща сила в Европа". Желязната лейди се опасяваше, че обединена Германия ще дисбалансира Европа и НАТО и ще остави вратата отворена за връщане към екстремизма.

Германия наистина е разбалансирала Европа поради самия размер на икономиката си - както видяхме твърде ясно по време на кризата в еврозоната през 2010 г. Но истинският проблем е сигурността.

Опасенията на Тачър, че обединена Германия ще напусне НАТО, погледнато назад, бяха напълно погрешни. Но въпреки че Германия остана член на алианса, тя далеч не беше полезна. Въпреки че има най-голямата икономика в Европа и редовни бюджетни излишъци, Германия отдавна не успява да издържи тежестта си по отношение на военните разходи. Германските войски дори са участвали в учения на НАТО, използвайки дръжки на метли, вместо оръжията. Въпреки обещанията да харчи повече след инвазията в Украйна, военните се борят за новобранци и за ремонт и подмяна на неработещо оборудване.

Наистина именно инвазията на Путин направи недостатъците на външната политика на Германия твърде очевидни. Беше бавна да осигури на Украйна нужното оръжие. А обещанията за солидарност прозвучаха особено празно поради факта, че е прекарала почти две десетилетия, купувайки въглища, газ и нефт от Владимир Путин. Дори след руската окупация на Крим през 2014 г., Германия все още преследваше изграждането на Северен поток 2. Въпреки че Олаф Шолц може да се е обърнал срещу успокояването на Ангела Меркел към Русия, това е твърде малко, твърде късно.

Митеран се надяваше, че европейската интеграция ще задържи Германия. Но след като се привърза към Берлин, Брюксел остана по-уязвим на световната сцена.

Тачър вярваше в националния характер. Една среща в Чекърс представи меморандум, в който се предполага, че характерът на Германия включва "страх, агресивност, самоувереност, тормоз, егоизъм, комплекси за малоценност и сантименталност". Тя беше особено притеснена от агресивността, до такава степен, че си създаде навика да носи карта на границите на Германия от 1937 г. в чантата си.

Отново тази диагноза очевидно е грешна. Всъщност проблемът на Германия е точно обратното: пасивност и мекота към Русия. И сега, когато икономиката също се спъва, страната изглежда е в плен на национален нервен срив. По-специално възходът на партията "Алтернатива за Германия" разцепи страната, като крайнодясната партия изпревари всичките три партии в управляващата коалиция на Шолц.

Миналата седмица около половин милион протестиращи протестираха срещу AfD - след неотдавнашното разкритие, че някои от нейните членове са имали срещи с неонацисти, за да обсъдят "генерален план" за "повторна миграция" и депортиране на търсещи убежище, чужденци и "неасимилирани" граждани.

Много германци са ужасени. И все пак, докато броят на процентите на AfD леко спадна, броят на членовете им продължава да расте. Те ще се представят добре на държавните и европейските избори тази година. Сериозно се обмисля обявяването на AfD за противоконституционна и забраната й да съществува. Основните партии отказват да работят с тях. Но това няма да накара избирателите им да изчезнат.

Съвременна Германия е много по-здрава демокрация, отколкото беше по време на Ваймарската република. AfD - първоначално създадена от група професори по икономика срещу еврото - не са нацистите. Но вместо да бъде модел за подражание, застоялата политика на Германия стана по-нефункционална от тази на Великобритания. Страната е на път да изпадне в двугодишна рецесия, тъй като международната сцена става все по-напрегната.

След обединението, Германия е процъфтяваща либерална демокрация и добър приятел на Великобритания. Желязната лейди сгреши, като се страхуваше, че обединението ще върне лошите стари времена от Втората световна война. Но тя беше права да смята, че Германия ще диктува курса на Европа, както в нейните успехи, така и в нейните неуспехи.