Бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович предупреди, че Вашингтон води "аморална" външна политика, която "заменя доверието със заплахи, страх и объркване", пише "Гардиън".

В първия си коментар, откакто напусна Държавния департамент преди две седмици, Йованович предупреди, че ръководената от администрацията на президента Доналд Тръмп външна политика носи риск от отчуждаване на съюзници и тласкането им към други партньори, които са по-надеждни.

AP публикува записа как Тръмп нарежда уволнението на Йованович

AP публикува записа как Тръмп нарежда уволнението на Йованович

Той е заедно с Лев Парнас...

Йованович беше отстранена от поста й в Киев от Доналд Тръмп през май 2019 г. Тогава президентът и съветниците му оказваха натиск върху правителството на Украйна да разследва политически опоненти на Тръмп. Йованович разкри доказателства за кампанията за натиск по време на изслушвания по импийчмънт процеса в Конгреса преди да прекрати кариерата си.

Трябва да бъдем принципни, последователни, да могат да ни се доверят, каза тя, докато приемаше награда за дипломация в Georgetown University.

"Откровено, аморална, неясна външна политика, която заменя доверието със заплахи, страх и объркване, не може да работи на дълъг период", предупреди тя.

Помпео не знае за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

Помпео не знае за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

Украйна разследва появили се подобни твърдения

Според нея Държавният департамент е изправен пред проблеми, като допълни, че на ръководството на департамента му липсва "политическа визия" и "морална яснота". Държавният секретар Майк Помпео не защити Йованович, когато беше атакувана от Руди Джулиани, адвоката на Тръмп.