Загубилата на втория тур на президентските избори Марин льо Пен ще се опита да разшири електоралната подкрепа с нов партиен подход. В речта си след победата на Еманюел Макрон тя обяви планове за формиране на ново политическо движение в съюз с движението "Стани, Франция" на Никола Дюпон-Енян и други, коментира БиБиСи.

Франция избра Еманюел Макрон
Обновена

Франция избра Еманюел Макрон

Макрон събира 64% подкрепа

Тя дори ще преименува името на партията си, тъй като се предполага, че Националният фронт е пречка пред възможността да спечели подкрепата на повече френски избиратели.

Вчера заместник-председателят на Националния фронт Флориан Филипо написа в "Туитър", че името на партията ще бъде заменено с "Патриотичен и републикански съюз".

Според Льо Пен изборите са били битка между "патриотите" и "глобалистите".

"Националният фронт трябва дълбоко да се обнови, за да се въздигне до историческата възможност и да изпълни очакванията на френския народ. Ще предложа започване на тази дълбока трансформация на нашето движение с цел създаване на нова политическа сила", обяви националистът след загубата.

Евроскептикът твърди, че сега е основната опозиционна сила в страната. Това може би е истина в краткосрочен план, след като основните политически партии в дясно и ляво все още се опитват да се възстановят след поражението на първия тур.

Но крайнодесният политик е изправен пред сериозни проблеми. Критичното й поведение по време на дебата преди втория тур поставя под въпрос способността й да спечели по-голям дял от френския електорат в бъдеще.

Разследването за финансови злоупотреби като евродепутат може да и донесе още проблеми.

Тя обаче има шанс да подобри представянето на партията си на предстоящите парламентарни избори през юни.