Процесът на интеграция в ЕС предвижда всички страни от Западните Балкани да се присъединят към Съюза едновременно, заяви италианският премиер Марио Драги, пише албанската медия "Екзит".

На пресконференция с албанския премиер Еди Рама Драги изрази подкрепата на Италия за интеграцията на Албания в ЕС.

"Италия следи отблизо хармонизирането на албанските стандарти с тези на Европейския съюз и ще продължи да го прави. И за Италия, и за Албания това е много важно за стабилността на Балканите, защото не само ще се осъществи процесът на влизане на Албания в Европейския съюз, но и ако се вземе предвид влизането на други балкански страни", каза Драги.

Изявлението на Драги, което дойде след среща с Рама в Рим, по същество потвърждава, че пътят на Албания към ЕС ще остане свързан със Северна Македония.

Междувременно в изявлението си Рама повтори думите на холандския премиер Марк Рюте, като каза, че всичко ще зависи от изхода на българските избори.

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

Членството на шестте страни ще е някога в бъдещето

"Това, което ще се случи с европейските Балкани, за добро или лошо, има влияние върху Европа, а извън тази вътрешна граница са шест държави в сърцето на ЕС", каза Рама.

Президентските избори в България ще бъдат решаващи за пътя на Албания и Северна Македония към ЕС, каза холандският премиер Марк Рюте по-рано след среща в Тирана с албанския премиер Рама.

"За да проведе Албания своята Първа междуправителствена конференция, е от съществено значение въпросите между България и Северна Македония да бъдат разрешени. Надявам се това да се случи. Вие сте направили много. За да бъда честен, Албания постигна точния напредък", обясни Рюте.

През юни тази година Съветът по общи въпроси на ЕС не успя да постигне споразумение за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония. Вето на България върху Северна Македония направи невъзможно единодушното решение на 27-те министри на външните работи, което наказа и Албания.

През октомври българският президент каза, че България ще премахне ветото, ако бъдат изпълнени определени условия.

Въпреки това възможността за ново българско правителство след третите парламентарни избори тази година поражда надежди за Северна Македония, а следователно и за Албания.

Скопие очаква бързо да намери общ език с евентуалния премиер Кирил Петков

Скопие очаква бързо да намери общ език с евентуалния премиер Кирил Петков

Подходът на Петков бил форсиран от македонска страна

След изборите в неделя в България, македонският специален пратеник за преговорите Владо Бучковски говори за големи надежди за намиране на общ език с евентуалното ново правителство, което вероятно ще бъде оглавено от Кирил Петков и с външния министър Даниел Лорер.

Бучковски каза на "Слободан Печат", че "Лорер има изключителни познания и е най-близкият сътрудник на Петков. Той беше в кабинета му, когато беше служебен министър на икономиката. Той е евреин и е завършил университета в Тел Авив. Казват, че има опит в преговорите и е идеалният човек за решение на проблема".

Кирил Петков, политик-центрист, който вероятно ще оглави новото българско правителство, каза пред EURACTIV България, че иска по-прагматичен и воден от диалог подход към Северна Македония.

Той предлага преговорите със Скопие да се водят с участието на предприемачи и учени. В интервюто си за EURACTIV Петков обяви, че този процес трябва да се управлява от някой като Лорер.

Петков обясни, че от Скопие ще искат няколко неща, като защита на правата на българските граждани и българското малцинство - "но не чрез промяна на Конституцията, защото ще стане сложно".

Сега Владо Бучковски казва, че Скопие получава обнадеждаващи сигнали от България за нова стратегия, която според него ще удовлетвори македонците, но отбеляза, че времето не е на тяхна страна.

Разширяването на ЕС към Западните Балкани - Три забележки

Разширяването на ЕС към Западните Балкани - Три забележки

Големите проблеми изглежда само стават все по-големи, а ефективни решения липсват