Планетата Марс е на път да има нови обитатели - в орбита и на повърхността, съобщават световни агенции.

Европейската космическа агенция и Роскосмос изстреляха ракета към Марс

Европейската космическа агенция и Роскосмос изстреляха ракета към Марс

Търсят живот на Червената планета

Проектът "ЕкзоМарс" (ExoMars 2016), съвместна мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос, включва орбитален апарат и десантен модул, които днес пристигат на Червената планета.

Събитието е излъчвано на живо от Европейската космическа агенция.

Европейската космическа агенция, която изгради десантен модул "Скиапарели", никога не е разполагала успешно сонда на Марс. Модулът се отдели от орбиталния апарат в неделя и се очаква днес да кацне.

В същото време, друга част от мисията, спътникът за научни изследвания - Trace Gas Orbiter (TGO),ще навлезе в орбитата на Марс.

Първият етап на мисията в две фази за изследване на Марс и за търсене на признаци на живот на Червената планета започна през март с изстрелването на руска ракета от Казахстан.

Българският дозиметър, полетял към Марс – много по-прецизен от американския

Българският дозиметър, полетял към Марс – много по-прецизен от американския

До полунощ е критичният период за успешния старт на апаратурата

Мисията на спътника е да изследва за метан и други газове в марсианската атмосфера. Основната цел пък на модула е да тества технологиите за кацане за бъдещи мисии. Апаратът е оборудван с малка метеорологична станция за измерване на температурата, влажността, вятъра и други показатели, но батериите ще издържат само няколко дни.

Рано в понеделник спътникът завърши маневри за избягване сблъсък с Марс.

Припомняме, на борда на спътника ще се провеждат радиационни измервания със създадената в ИКИТ-БАН апаратура "Люлин-МО".

Дозиметричната апаратура "Люлин-МО" е част от руския неутронен спектрометър FREND на орбиталния спътник TGO на "ЕкзоМарс". Апаратурата е разработена и финансирана по договор на нашия ИКИТ-БАН с Института за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН).

Институтът за космически изследвания и технологии разработва дозиметрична апаратура Люлин-МЛ, като част от руския неутронен детектор АДРОН на марсианската платформа и с нея ще участва във втората фаза на проекта "ЕкзоМарс".

На повърхността на планетата вече има два апарата на НАСА, които изследват дюните и кратерите на Марс. Също НАСА има няколко апарата в орбитата на планетата, както и един на Индия.

През 2018 година НАСА планира да изпрати сондата Insight. Компанията SpaceX също планира да изпрати капсули на повърхността.