Илон Мъск заяви, че неговата компания SpaceX ще приема криптовалутата dogecoin като плащане, съобщава БиБиСи.

Търговската фирма за изследване на космоса ще стартира "Мисията DOGE-1 на Луната" в началото на следващата година. Миналия месец той написа в "Туитър", че SpaceX ще постави "Dogecoin буквално на луната". 

Канадската корпорация за геометрична енергия обяви финансираната от dogecoin мисия по-рано в неделя, въпреки че изявлението не разкрива финансовата й стойност.

"Тази мисия ще демонстрира прилагането на криптовалута извън земната орбита и ще постави основата за междупланетна търговия", заяви вицепрезидентът по търговските продажби на SpaceX Том Очинеро.

Туитовете на Мъск през последните месеци помогнаха в превръщането на някога неясна дигитална валута, стартирана като шега в социалните медии, в четвъртата по големина криптовалута в света.

Тя е повишила стойността си с над 800% през последния месец, като общата пазарна стойност се е повишила над 70 млрд. долара, според CoinGecko.

Въпреки това, dogecoin загуби повече от една трета от цената си в неделя, след като Мъск я нарече "шумотевица", докато водеше комедийното телевизионно предаване Saturday Night Live.

През февруари производителят на електрически автомобили Tesla, където Мъск е главен изпълнителен директор, заяви, че е купил биткойн на стойност 1,5 млрд. долара и планира да приеме криптовалутата като плащане за своите превозни средства.

Съобщението се възприема като поредната важна стъпка към основното приемане на биткойни и спомогна за повишаване на цената на криптовалутата до нов рекорден максимум от близо 62 000 долара.

Миналия месец Tesla обяви, че печалбите й за първите три месеца на годината са 438 млн. долара спрямо 16 млн. Долара миналата година, подкрепени от продажбите на биткойн и екологични кредити.

НАСА избра SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 г.

НАСА избра SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 г.

Договорът е за 2,9 милиарда долара