Иранските власти обявиха, че носенето на маски става задължително в закрити помещения, тъй като бе отбелязан черен рекорд на починали за денонощие от коронавирус от близо три месеца.

Иран отчете най-много жертви от COVID-19 от над два месеца

Иран отчете най-много жертви от COVID-19 от над два месеца

Общо в страната са починали 9 863 души от началото на епидемията

Мярката бе обявена от президента Хасан Рохани в неделя. Тя ще бъде в сила до 22 юли.

Също така, в тежко засегнатите от вируса провинции ще бъдат върнати строгите ограничения за движение.

Върховният лидер аятола Али Хаменей по-рано предупреди, че икономическите проблеми на страната могат да се задълбочат, ако коронавирусът продължава да се разпространява със същата скорост.

Призив за задължителни маски в Иран след най-много починали от COVID-19 от 6 април

Призив за задължителни маски в Иран след най-много починали от COVID-19 от 6 април

Още 133 починали през изминалото денонощие

Страната затвори несъществени бизнеси, затвори училища и отмени публични събития през март, но правителството постепенно премахна ограниченията от април, за да се опита да отвори отново засегнатата от санкции икономика на страната.

Иран отчете 144 нови смъртни случая поради коронавируса на 27 юни, което е рекорд. Страната е сред първите 10 в света по брой коронавирусни инфекции, като са регистрирани над 222 600 заболели и над 10 500 смъртни случая.

Налице е скептицизъм както в Иран, така и в чужбина по отношение на официалните данни на страната за COVID-19, като опасенията са, че действителният брой на заразените и починалите може да е много по-висок.