Иран е регистрирал още 121 починали от новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, което е най-високият брой жертви за 24 часа от повече от два месеца насам, докато страната се бори да овладее най-смъртоносната епидемия от COVID-19 в Близкия изток, съобщава "Франс прес".

Говорителката на здравното министерство уточни по време на пресконференция, че с новите починали общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната вече е 9 863 души.

В Иран вече над 200 000 заразени с новия коронавирус, възстановява ограничения

В Иран вече над 200 000 заразени с новия коронавирус, възстановява ограничения

Починалите са вече 9 392 души

Това е най-големият брой починали в рамките на 24 часа в Иран от 11 април насам, когато са регистрирани 125 жертви.

Говорителката също обяви, че още 2 445 души са дали положителна проба за COVID-19 през последните 24 часа, с което заразените от началото на епидемията в Ислямската република вече са общо 209 970 души.

Иран регистрира спад на жертвите в рамките на денонощие в началото на май, но през последните седмици има ръст на починалите.

Налице е скептицизъм в страната и чужбина по отношение на официалните данни за COVID-19 на иранските власти, като опасенията са, че действителният брой на жертвите и заразените може да е много по-висок.

Ислямската република не наложи задължителна блокада на хората, за да спре разпространението на вируса, но затвори училищата, отмени публични събития и забрани движението между 31-те провинции на страната през март.

Правителството постепенно премахна ограниченията от април, за да отвори отново ударената от санкции икономика.